ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА О ЗНАЧАЈУ УПОТРЕБЕ АУТО-СЕДИШТА

  • БЕЗБЕДНИЈИ ПРЕВОЗ ДЕЦЕ

Савет за безбедност саобраћаја града Кикинде и Агенција за безбедност саобраћаја у Центру за стручно усавршавање уприличили су обуку о практичној употреби дечјих седишта у оквиру националне кампање „Немој да изазиваш судбину” у коју је укључено 20 локалних самоуправа у Србији. Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја навео је да свега 40,2 одсто родитеља у Србији правилно користи седишта за аутомобиле намењена деци.

Тај проценат у Кикинди је 51,7 одсто, а у селима 17,1 одсто. Све испод 70 процената су јако лоши резултати па нам је заједнички циљ да се укаже на значај употребе дечијих заштитних система– објаснио је Стаматовић.

За обуку у Кикинди било је 50 пријављених, рекао је члан Градског већа Миливој Лињачки, а јавним извлачењем, у присуству родитеља, извучено је 20 породица и један од родитеља присуствовао је обуци.

У Србији је велики број деце која су повређена у саобраћајним незгодама и несрећама, тако да је важно родитеље обучити како да заштите своје најмлађе– додао је Лињачки.

Законом је употреба ауто-седишта обавезна, али нису сви родитељи на најбољи начин упућени у то како се оно поставља и како се одабира адекватно седиште. Поред родитеља, обуци је присуствовала и Миланка Радочај, бака троје малих унука.

Одговорна сам бака, али после ове едукације бићу још одговорнија. Сазнала сам доста нових ствари, а седиште које сам добила поклонићу унуку који живи у Београду и ускоро пуни прву годину– сазнали смо од Миланке Радочај.

Анђелко Црномарковић има дете од четири године.

Седиште ће ми добро доћи, али важнија је била едукација која нам је помогла да га на најбољи начин искористимо. Бићу спремнији за друго и треће дете. Ово је веома добра акција и све похвале за локалну самоуправу – закључио је Црномарковић.

У Србији је у протеклих 10 година у саобраћајним несрећама погинуло 220 деце. Тек свако четврто дете безбедно се вози у аутомобилу. Кроз ову акцију у Србији ће бити подељено 500 ауто-седишта.