ОДРЖАН 33. МЕМОРИЈАЛ „МИРОСЛАВ АНТИЋ”

  • МОКРИН СЕ ОДУЖИО ВЕЛИКАНУ

 

У недељу, на дан смрти Мирослава Антића, на Варошком тргу у Мокрину одржан је 33. Меморијал посвећен песнику, новинару, филмском редитељу и боему. Велики број посетилаца окупио се да чује шта су о њиховом Мики говорили глумци Предраг Ејдус, Горица Поповић, Миодраг Петровић, Игор Ђорђевић, Зорана Бећић Ђорђевић. Ту су били и књижевници Гојко Божовић и Ана Ристовић, водитељка Драгана Косјерина, тамбурашки оркестар „Мокас“ и певачица Тања Бањанин. Домаћин програма био је Богдан Ибрајтер Тане који је истакао да је ове године меморијал одржан под крилатицом „Мокрин – то је велика поплава међу људима“.

Мика је био мој друг и кад год сам се представљао да сам из Мокрина, питали би ме, да ли познајем Мирослава Антића. Причао сам анегдоте о његовом детињству и о томе како је волео да се игра у улици у којој је одрастао, а која сада носи његово име – причао је Ибрајтер.

Меморијал је организовала Месна заједница, а велику помоћ пружили су Град Кикинда и Покрајина. Станислава Хрњак, председница Скупштине града Кикинде, рекла је да је Мика прави показатељ да треба следити своју звезду.

Живимо у средини у којој је рођен и одрастао овај великан и сви треба да се поносимо тиме. Мика Антић живи и дан-данас, а живеће и даље кроз песме и све што је оставио из себе – додала је Станислава Хрњак.

Ове године трагало се за мотивима којима је велики, а за госте Мокрина и непоновљиви песник, описивао Мокрин. Горица Поповић, иако није никада упознала Антића, и дан-данас радо говори његове стихове.

Други пут сам на Меморијалу и увек ми је част када се заједно присећамо Мике Антића. Он је био велики уметник, а ово је доказ да они не умиру него и даље живе кроз дела која су написали – казала је Горица Поповић.

Предраг Ејдус напомиње да је обожавао генерацију песника којој је припадао и Антић.

То су били свестрани уметници, људи пуни живота, прави боеми. Нажалост данас их више нема – закључио је Ејдус.