ОДЛИЧАН ОДЗИВ НА ИМУНИЗАЦИЈУ ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА У НАШЕМ ГРАДУ

  • СРБИЈА МЕЂУ ПРВИМА У ЕВРОПИ, КИКИНДА МЕЂУ ПРВИМА У СРБИЈИ
  • До јуче „Синофарм“ вакцину добило је 4538 Кикинђана. Нема нежељених реакција, истичу надлежни

 

Од почетка имунизације на територији града Kикинде вакцину против ковида-19 примила је 4538 особа. У наш град најпре су стигле вакцине комапније Фајзер, које су примили здравствени радници и корисници Геронтолошког центра, њих 281. Даљом дистрибуцијом, у Kикинду је стигла вакцина кинеског произвођача „Синофарм“, којом је почела и масовна имунизација становништва 20. јануара. До закључења броја (среда) „Синофарм“ вакцину добило је 4257 суграђана. Kако је потврдила директорица Завода за јавно здрваље Kикинда др Сандра Радловић, до сада није било пријављених нежељених реакција на вакцину и имунизација тече у најбољем реду. – У прилог томе говори и податак да је Kикинда на другом месту у држави по броју вакцинисаних у односу на број становника. Kикинђани су од почетка епидемије показали велику дисциплинованост поштујући све прописане мере и случајући савете струке. Вакцина јесте једини начин да зауставимо вирус ковид-19 и драго ми је што се Kикинђани пријављују у оволиком броју. Међутим, још увек није време за опуштање и апелујем суграђанима да наставе са поштовањем свих прописаних епидемиолошких мера – истакла је др Радловић и додала да очекује континуирана дистрибуција вакцина.

Епидемиолошка ситуација на територији града Kикинде и даље се оцењује као неповољна, али има тенденцију стабилизације, потврдила је директорица кикиндског ЗЗЈЗ. На дневном нивоу региструје се испод десет новооболелих, а према последње доступним подацима на територији града Kикинде регистрован је 321 активни случај инфекције ковидом-19.

Са побољшањем епидемиолошке ситуације и почетком имунизације Дом здравља реорганизовао је свој рад. Тренутно ради једна ковид амбуланта, у Светосавској 53, где су гужве највише изражне на контролним прегледима, док се пункт за имунизацију налази у просторијама Удружења пензионера у Улици Војводе Путника 37.

Радимо на основу инструкција Министарства здравља. Током првих дана масовне имунизације вакцине смо давали грађанима пријављених на порталу еУправе који су долазили по позиву. Након тога је уследила инструкција да вакцинишемо све људе који дођу до пункта, те смо отворили још један у Микронасељу. На основу последње инструкције, можемо да вакцинишемо само грађане пријављене на порталу еУправе, који долазе по позиву, али и грађане старије од 65 година који дођу без претходне пријаве, с тим да их администратор најпре уводи у евиденцију еУправе, након чега могу да се вакцинишу – објаснила је др Биљана Марковић, директорица Дома здравља Kикинда.

На пункту за имунизацију раде четири лекара Дома здравља, који прегледају пацијенте, као и већи број средњемедицинског особља.  Запослени у Дому здравља раде у ковид амбуланти и покривају све службе, што је у овом трнеутку изазовно, с обзиром на недостатак здравствених радника.

Нама је у овом моменту отишло троје лекара. Расписан је конкурс, али се још нико није пријавио и тешко функционишемо сада. Општа болница изашла нам је у сусрет и послала нам је два лекара и четири сестре да нам помогну у имунизацији и то нам много значи. Нама, медицинским радницима, улива наду то што су грађани заинтересовани у оволиком броју за имунизацију. Они који се вакцинишу су људи који нам се неће појавити у неком наредном периоду у ковид амбуланти. Смањиће се гужве и можемо да кажемо да видимо светло на крају тунела што се тиче епидемије ковида -19 – рекла је директорица Дома здравља Kикинда. Она је изразила захвалност здравственим радницима на пожртвованости и истрајности у велико послу имунизације становништа.

Грађани који желе да приме вакцину против вируса корона могу да се пријаве на порталу еУправе, где попуњавају једноставан упитник у коме уз личне податке могу да наведу и коју вакцину из понуде желе да приме. Такође, пријављивање за вакцинацију могуће је и телефоном позивног центра на број 0800/222-334.

СНС ПОЗВАО НА ИМУНИЗАЦИЈУ

Поводом почетка масовне имунизације огласио се Градски одбор Српске напредне странке у Кикинди. Из СНС-а позивају грађане да се прикључе великом и значајном послу за здравље свих нас.

Поштовани суграђани, у име одборничке групе „Александар Вучић- За нашу децу“, позивам вас да се пријавите за вакцинацију против вируса ковид-19. На тај начин доћи ће до брже имунизације становништва, а примањем вакцине заштитићете себе, своју породицу и своје суграђане. Вакцинација ће омогућити да се животи што пре врати у нормалне токове на које смо навикли– наводи се у саопштењу које је потписао Срђан Сивчев, шеф одборника СНС у кикиндском парламенту.

ПОМОЋ ГРАДА ЗДРАВСТВУ

На 18. Седници Градског већа Града Кикинде дискутовало на више од 20 тачака дневног реда. На предлог Штаба за ванредне ситуације Веће је донело одлуку да се финансијски помогне рад Опште болнице, Дома здравља, као и функционисање оба пункта за имунизацију.