ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

  • БОРБА ЗА СЛОБОДУ
  • МОРА ДА СЕ ПАМТИ
  • На Дан победе над фашизмом Кикиндом прошетао „Бесмртни пук“. На догађају поручено да борци за слободу не смеју бити заборављени

 

Дан победе над фашизмом, 9. мај, у Кикинди је по први пут обележен маршом „Бесмртног пука“. Потомци учесника ратова од 1912. до 1999. године, шетали су утврђеном трасом, носећи фотографије својих предака, који су дали свој живот за слободу. Том приликом полежни су венци код споменика „Туга“, потом код споменика „Жртвама фашизма 1941-1945“ и испред спомен-плоче бригадиру Драгутину Ристићу у холу Градске куће. Шетњу „Бесмртног пука“ у Кикинди организовали су чланови Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године уз подшку локалне самоуправе и Севернобанатског управног округа, а уз акредитацију Амбасаде Руске федерације. Председник Градског одбора Савеза Милан Зорић задовољан је како је све протекло.

Процењивали смо да ће бити присутно стотинак људи. Међутим, дошли су нам гости из Сенте, Бечеја, Србобрана, Панчева, Београда и других места. За први пут смо презадовољни и надамо се да ће сваки следећи пут бити све боље. Наш циљ је да не дозволимо да падну у заборав сви наши преци који су се борили за слободу коју ми данас живимо – поручио је Зорић.

Обраћајућима се учесницима „Бесмртног пука“, градоначелник Кикинде Павле Марков истако је да је заједничка идеја водиља бораца свих ратова прошлог века слобода и једнакост људи.

На нама је да очувамо и никада не заборавимо на који начин смо дошли до данашњег живота. Дешава се да се историја прекраја, али наш став је да чињенице из Другог светског рата не могу да се мењају. Оно што је најважније и што представљају преци на фотографијама јесте да је наш народ, да су они били победници. То не смемо да заборавимо, тај дух морамо да очувамо и пренесемо на будуће генерације – поручио је градоначелник.

Покрет „Бесмртни пук“ настао је у Русији, када је улицама Томска 2011. године марширало око 5000 људи. За само неколико година, покрет се проширио на више од 1200 градова. Кикинда је ове година била један од 11 градовау Србији у ком jе Дан победе над фашизмом обележeн на овај начин. У маршу „Бесмртног пука“ корачао је и први секретар Амбасаде Руске Федерације Сергеј Лашчук, који је носио фотографију свога деде.

–У Русији практично нема породице која није изгубила некога у овом великом рату. Ми хоћемо увек да памтимо, славимо докле год смо живи, да памтимо претке који су ратовали у овом великом рату – рекао је Лашчук.

У оквиру манифестације „Бесмртни пук“ организован је и кратки културно-уметнички програм на ком су наступили хор „Руског дома“ и АДЗНМ „Гусле“.