ОБЕЛЕЖЕН 6. ОКТОБАР, ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КИКИНДЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  • ПОБЕДОМ НАД ФАШИЗМОМ ИЗВОЈЕВАНА СЛОБОДА

Трупе Црвене армије са 35тенкова, заједно са кикиндским партизанима, окупатора су истерали из града након тросатне борбе, подсетио је Саво Орељ

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма у центру града обележено је 78 година од ослобођења Кикинде у Другом светском рату. Почаст погинулим борцима одали су представници локалне самоуправе на челу са градоначелником Николом Лукачем, Амбасаде Руске Федерације , СУБНОР-а , Војске Србије и Министарства одбране, борачких удружења, политичких партија.
Кикинда је ослобођена 6. октобра 1944. године када су трупе совјетске Црвене армије заједно са Великокикиндским партизанским одредом након тросатне борбе са немачком артиљеријом на улазу у град извојевале победу, рекао је председник СУБНОР-а Саво Орељ.
-Црвена армија је у снажном удару разбила остатке немачких јединица који су били присутни. Са 35 тенкова ушли су у наш град, а у ослобођењу су учествовале партизани из Севернобанатског одреда. Било је мањих борби и Немци су се повукли – рекао је Орељ.
Јово Барошевчић, потрепредседник СУБНОР-а Србије и потпредседник Покрајинског одбора, рекао је да сваке године долази делегације како би се поклонилима сенима страдалих.
-Данашњи дан слави се као Дан слободе. Било је то тешко време, али је након четири тешке године на крају стигла слобода. Стали смо у редове победника и никада не смемо да заборавимо оне који су дали животе – додао је Барошевчић.
Градоначелник Никола Лукач напоменуо је да је 6. октобар важан датум у новијој историји Кикинде.
-Прошло је 78 година како су се наши преци изборили за слободу у којој живимо. Наш град и наша државе одувек су следили тековине антифашистичке борбе и младим генерацијама и деци треба представити историјске чињенице како би ценили и поштовали све жртве током рата – рекао је Лукач.
У Другом светском рату живот је изгубило 648 Кикинђана и на свима нама је да негујемо сећање на њих. Градоначелник Никола Лукач након полагања венаца приредио је пријем за представнике борачких организација које су присуствовале свечаном чину. Овом приликом разговарано је о функционисању борачких удружења.

 

  • МАРКО ВУКОВИЋ: ЖИВИ СВЕДОК ОСЛОБОЂЕЊА

Марко Вуковић (98) једини је живи сведок ослобођења Кикинде. Иако у годинама, његова сећања на тај дан и даље су жива.
-У ослобођењу Кикинде учествовао је специјани пук Црвене армије. Након што је 5. октобра ослобођено Руско Село, руски тенкови кренули су за Кикинду, а и ми са њима. У строју су били један Рус, па једна наш и тако смо ујутро око четири сата код касарне кренули у напад. Након тога ослобођена је Железничка станица, иако су нас Немци тукли топовима из Баранде. Након тога отишли смо испред Градске куће и тада смо наишли на спаљену немачку заставу. Пришао нам је руски командант пука који нам је рекао да му нисмо потребни и да идемо у наше партизанске одреде где смо потребнији – сазнајемо од Марка Вуковића.

  • ИЗЛОЖБЕ

Поводом Дана ослобођења испред Народног музеја приређене су две изложбе фотографија. Изложбу под називом „Српски полицајац и војник у заштити отаџбине 1998/99“ приредили су Милан Марковић и Саша Пантелић, док су аутори изложбе „Слава палим херојима 1991-2001“ Далибор Пантелић и Далибор Королија.