ОБАВЕЗАН ПРЕГЛЕД НА ТРИХИНЕЛОЗУ У ВРЕМЕ СВИЊОКОЉА

  • ЈЕФТИНИЈЕ ОД ПОСЛЕДИЦА

У Војводини је почела сезона свињокоља, ветеринари упозоравају да се месо прегледа на паразитску болест трихинелозу. Ветеринар Арапад Ач подвлачи, да трихинелоза настаје конзумирањем сировог или недовољно обрађеног меса.

Преглед не траје дуго, али је важан како би грађани који конзумирају свињско месо били сигурни да је здраво за употребу. Цена прегледа је 500 динара. Последице које настају уколико се једе заражено месо далеко су веће од цене која се плаћа за преглед – додаје Ач.

На преглед се доставља корен дијаграфме. Наш саговорник напомиње да је осим тога, потребна и ушна маркица свиње која је доказ да је вакцинисана и обележена.

Нажалост, мали број наших суграђана доноси месо на преглед, свега 20 до 30 процената. Ако је месо позитивно на присуство овог паразитa, треба нешкодљиво да се уклони – каже Арпад Ач.

Трихинелоза је излечива, али само уколико се симптоми препознају на време. Први знаци јављују се од два до 30 дана од конзумације зараженог меса. То су грчеви у стомаку, повишена температура и болови у мишићима, осип на кожи. Преглед који траје свега десетак, петнаест минута може спречити све нежељене последице. Пре неколико година у Кикинди је оболело 24 суграђана од заражених кобасица. У њиховом замрзивачу у кући у Малом бедему пронађене су кобасице и друге прерађевине.

Диснатори у Банату организује се у домаћинствима начешће, од краја новембра до краја децембра.