НОВОКОЗАРАЧКА ВИНАРИЈА „МАЛБАШИЋ“, ФИРМА ЗА ПРИМЕР

  • СПОНТАНА ЉУБАВ ДОНЕЛА УСПЕХ
  • У Винарији „Малбашић“ флаширају се две врсте црвених вина, розе, десертно и бело вино. У производњи вина учествују сви чланови породице

 

У атару села Нови Козарци на два хектара простиру се виногради породице Малбашић. На овој парцели половину чине сорте белог, а половину црвеног грожђа, од којих се у Винарији „Малбашић“ произведе око 3.000 литара вина на годишњем нивоу.

Глава породице Зоран Малбашић за себе каже да је пре свега виноградар, па тек онда винар.

Никада нисам имао додира са виноградом, ни вином, одједном се изродила љубав. Виноград сам посадио 2009. године, а вино сам почео да правим 2012. године по мало, а сад све више и више. Имам амбиција за проширењем, то предстоји у наредним годинама – рекао је он.

У Винарији „Малбашић“ флаширају се две врсте црвених вина, розе, десертно и бело вино. У производњи вина учествују сви чланови породице.

Толику површину радити без породице је незамисливо. Ово нам је сада приоритени посао. Радио сам у државној фирми, више не, тако да је ово сад извор прихода – објаснио је он.

Освојена признања на домаћим и међународним такмичења у избору најбољих вина, говоре о квалитету божанског пића насталог у Винарији „Малбашић”. Када је у питању овогодишњи род, Зоран памти и боље бербе.

Овогодишњи квалитет биће осредњи, тешка година је била. Берба је дошла 20 дана раније. Но, када урадимо вино, производ, онда ћемо даље причати – појаснио је он.

Описујући добро вино, виноградар из Нових Козараца истиче посебности које сорте доносе.

Добро вино мора да има мирис, укус, буке. Треба да је препознатљиво по свом идентитету. Свака сорта је прича за себе, што беле, што црвене. Асоцирају на воћне врсте – објанио је Малбашић.

Вино које произведу, породица Малбашић продаје од куће. Поред тога, присутни су на свим већим манифестацијама у Кикинди и околним градовима и општинама, где излажу своје производе.