НОВИ СТОЛОВИ НАКОН ПОЛА ВЕКА

  • ОСАВРЕМЕЊЕНА ГИНЕКОЛОГИЈА
  • Два нова стола за гинекологију и акушерство купљена су уз помоћ 5,5 милиона динара добијених на конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство

 

 

Након више од пет деценија гинеколошко-акушерско одељење добило је нове гинеколошке столове који ће се користити у Порођајној сали. Начелница овог одељења др Гордана Војводић Прекајски истиче да је реч о најмодернијој опреми која је била преко потребна овом одељењу.

Пре десетак година добили смо нови сто који није био адекватан, тако да сада имамо максималне услове за порођај. Столове који смо добили су не само адекватни него и најновије производње и најновији су у нашој земљи с обзиорм на то да су последња генерација овог производа. У овом тренутку имамо више порођаја у односу на исти период прошле године, а надамо се да ће се тај број из године у годину повећавати – рекла је др Гордана Војводић.

Др Владимир Прунић, помоћник директора напомиње да су средства за куповину столова у износу од 5,5 милиона динара обезбеђена на конкурсу Покрајинског секретаријаријата за здравство.

Уколико успемо у наредној години да се кадровски и организационо ускладимо, увешћемо порођајну аналгезију односно безболан порођај. Жеља нам је да уведемо епидуралну или краткотрајно интервенску анестезију како би се и наше суграђанке порађале као и већина жена у Србији и свету – казао је др Владимир Прунић.

Прошле године у овом време рођено је 417 беба, а сада их је за седам више и до краја године очекује се још двадесетак порођаја.

Имамо доста лекара на одељењу, захваљујући нашим колегама који иако су отишли у пензију и даље раде. Они замењују два лекара који су на специјализацији из гинекологије. Имамо шест гинеколога и можемо да одговоримо свим потребама – напоменула је др Војводић.

Нови столови су расклопиви, омогућују лакши порођај јер су удобнији, породиље имају ручке на које могу да се ослоне. Столови су тако конкструисани да гинеколози и бабице лакше могу да приђу породиљи, а део стола се спушта у случају интервенција у самој сали, а на овом столу жене могу да се транспортују и до операционе сале уколико за то постоји потреба.