НОВА ОТКРИЋА ПОЛИЦИЈЕ У РАСКРИНКАВАЊУ БЕЗАКОЊА У ДОМУ УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА

  • ПРАВИЛИ ГОЗБЕ ОД ОБРОКА ДЕЦЕ
  • Допуна кривичне пријаве против Јулијане Јованић, због сумње да је, као заменик директора установе, ненаменски потрошила 7,2 милиона динара добијених од ресорног министарства за исхрану ученика

Нова открића у раскрикнавању безакоња у Дому ученика и студената „Никола Војводић” у нашем граду. Полиција је, наиме, допунила кривичну пријаву поднету Вишем јавном тужилаштву у Зрењанину против Јулијане Јованић, заменика директора ове установе, сумњичећи је сада и за злоупотребу службеног положаја. Јованићева је, подсетимо, ухапшена пре месец дана у оквиру широке акције МУП-а под називом „Резач”, због сумње у малверзације у вези са изградњом спортских терена у Дому.

У допуни кривичне пријаве, незванично сазнајемо, Јованићева се терети да је, с руководеће позиције, прекорачила службена овлашћења. Налагала је, наиме, запосленима у домској кухињи да припремају храну за различите прославе трећих лица у трпезарији дома, а да у ту сврху троше буџетским средствима купљене намирнице намењене за исхрану – станара дома. Јованићева је, према кривичној пријави, корисницима дома на тај начин, у периоду од марта 2013. до децембра 2015. године причинила штету од око 7,2 милион динара. Тај новац, иначе строго намењен за оброке средњошколаца и студената који ту бораве, Министарство просвете је у редовном поступку, пребацивало Дому „Никола Војводић”. Паре су, међутим, у великој мери, одлазиле на другу страну, за организовање гозби, прослава рођендана, свадби…. Приход остварен од фактурисаних услуга, како је у пословним књигама завођено, „организовања предавања и прослава трећим лицима”, Јованићева је трошила за набавку мобилних телефона, за плаћање телефонских разговора, горива (без вођења путних налога)… Није се штедело ни за репрезентацију, за свакојаке уговоре закључене са различитим извођачима радова, за адвокатске, књиговодствене, консалтинг и друге услуге.

Зрењанинско Више јавно тужилаштво, након приоширења кривичне пријаве, затражило је за Јулијану Јованић продужење притвора.


 

ПУШТЕНИ ИЗ ПРИТВОРА

Из привора је, иначе, јуче требало да изађу остали ухапшени у акцији „Резач”, председник Управног одбора Дома ученика Драган Стојановић, Гордана Гојков, у Дому задужена за пројекте, затим менаџер за пројекте из Кикинде Бранислав Цуцић и бизнисмени Драган Рељин и Раде Васин. Ивана Таталовић, запослена у Дому, раније је пуштена на слободу. Они су, заједно с Јованићевом, осумњичени за малверзације почињене крајем прошле године у поступку јавне набавке за изградњу спортских терена Дома ученика, који финансира Управа за капитална улагања Војводине, противзаконито фаворизујући фирме „Реља јуниор” из Зрењанина и „Мировас” из Бечеја – прилагодивши услове конкурсне документације пословним потенцијалима поменутих фирми. На тај начин Дом ученика оштећен је за пет милиона динара.


 

КАДАР ДЕМОКРАТА

Посебну пажњу јавности, са разлогом, изазвало је хапшење Драгана Стојановића и Јулијане Јованић, донедавно челног партијског и одборничког двојица кикиндског огранка ДС. Стојановић је, иначе, од 2009. године запослен у Управи за капитална улагања Војводине (ранији Фонд), а протеклих година био је и председник Управног одбора Дома ученика и студената. У поменутој установи, након што је ДС изгубио локалну власт, удомило се, по кратком поступку, више истакнутих чланова Пајтићеве партије попут Јованићеве, Миће Стојановића… Могло се, јер је дом у надлежности покрајинске администрације.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *