НИСКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ИЗАЗВАЛЕ ПРОБЛЕМЕ

  • ПРОШАО ЛЕДЕНИ ТАЛАС
  • Екипе Хитне помоћи имале 50 одсто интервенција више него пре температура у минусу

 

Двојица мушкараца који су остали без дома током леденог таласа, који је прошле недеље захватио и наш град, нашли су уточиште у Дневном центру Геронтолошког центра. Овај објекат и ранијих година служио је као Прихватна станица, а од јануара је дописом надлежног Министарства поново постао место за збрињавање невољника. Светислав Вукмирица, директор Геронтолошког центра, навео је да се суграђанима који се нађу у невољи пружа привремено уточиште до 30 дана.

Укупно смо имали троје Кикинђана ове године који су имали потребу да их сместимо у Дневни центар. За све који су у проблему обезбеђен је смештај, храна, одећа, здравствена нега, као и услуге нашег стручног особља – рекао је Вукмирица.

Грађани који немају куда смештају се у Дневни центар и то на препоруку Центра за социјални рад. Такав је и случај Јована Шибула, старог 80 година. Његову кућу у Улици Браће Суботички захватио је пожар, па је постала неусловна за живот. Он би требало да постане редован корисник Геронтолошког центра.

Током хладних дана, Црвени крст и Центар за социјални рад били су на услузи грађанима више него иначе. Ледени талас допринео је и да се повећа број пацијената на ортопедији кикиндске болнице. Др Јован Јаконић, помоћник директора Опште болнице, изјавио је да је прошле недеље у среду и четвртак било за 10 процената више прелома него иначе.

Пацијенти су нам се обраћали за помоћ најчешће због прелома скочних и ручних зглобова и потколеница – казао је др Јаконић.

Прошле недеље забележен је и већи број позива у Служби за хитну медицинску помоћ. Екипе су имале 50 одсто интервенција више него пре температура у минусу. Помоћ су највише тражили грађани који болују од високог крвног притиска и астматичари, али и они са високим телесним темепратурама