НАШЕМ ГРАДУ ПРИПАЛО ЈЕДНО ОД НАЈВИШИХ ПРИЗНАЊА ПАРЛАМЕНТА САВЕТА ЕВРОПЕ

  • НАШЕМ ГРАДУ ПРИПАЛО ЈЕДНО ОД НАЈВИШИХ ПРИЗНАЊА ПАРЛАМЕНТА САВЕТА ЕВРОПЕ
  • КИКИНДА ПОНЕЛА „ЕВРОПСКУ ЗАСТАВУ ЧАСТИ“ 

 

Јуче је у Кикинди уприличена свечана додела признања „Европске заставе части“. Једно од највиших признања које локалним самоуправама додељује Парламентарна скупштина Савета Европе, градоначелнику Кикинде Павлу Маркову, уручио је Ерих Фриц, представник овог тела.

Пре саме доделе, обраћајући се присутнима на свечаности,  градоначелник Марков честитао је Кикинђанима на новом успеху и рекао да награда Савета Европе не представља само резултат рада локалне самоуправе у последњих неколико година, већ целокупне историје града, у којој Кикинда негује културу суживота, идеје уједињења различитости.

Награда прија, али и обавезује да у наредном периоду негујемо наше посебности, да целокупан град подигнемо на још виши ниво– рекао је градоначелник Павле Марков и истакао да ће се локална самоуправа потрудити да у будућности завреди и остале високе националне и међународне награде.

Представник Парламентарне скупштине Савета Европе Ерих Фриц

навео је да је Кикинда заслужила ово признање због ширења пријатељских односа са срединама изван граница, велике активности на развоју прекограничних пројеката.

Кикинда се сматра достојним носиоцем „Европске заставе части“ јер је градила мостове сарадње према Мађарској, Румунији и другим земљама. Такође, обновљено јепријатељство са градом Нарвиком, интензивирано је пријатељство са Бихаћем. Значајно је коришћен туристички потенцијал, школе су укључене у прекограничну сарадњу. Велику захвалност Кикинди дугујемо због спремног прихвата миграната– истакао је Ерих Фриц и додао да се овом наградом упућује охрабрење локалној самоуправи да настави путем интеграција и јачања међународне сарадње.

Свечаности уручења награде присуствовали су амбасадор Словачке у Србији Дагмар Репчекова, генерални конзул Срне Горе Миодраг Канкараш, представници пертнерског града из Мађарске Кишкунфелеђхаза, покрајинске власти и многи други.

Овим поводом, на градском тргу одржана је манифестација „Поздрав европском лету“. Поред изложбе дечјих радова на тему „Како замишљам заставу мог града“ и спортског такмичења у дворишту Гимназије, свој рад су на Тргу промовисала удружења грађана, спортска друштва, установе и истакнути појединци. У целодневном програму наступили су чланови „Гусала“, одржани су концерти Дечјег хора „Чуперак“, оркестра Добровољног ватрогасног друштва и Гоце Тржан.