НАПРЕДЊАЦИ ПРЕДСТАВИЛИ ПРОГРАМ РАЗВОЈА ГРАДА ДО 2025. ГОДИНЕ

  • АМБИЦИЈЕ ЗА КИКИНДУ НИКАД ВЕЋЕ
  • Све остварено у претходне четири године гаранција је грађанима да ћемо остварити планове за будућност- рекао је носилац листе „Александар Вучић- За нашу децу“ Павле Марков

 

Први на листи коалиције „Александар Вучић- За нашу децу“, председник кикиндског одбора СНС и актуелни градоначелник Павле Марков, у присуству кандидата за одборнике на предстојећим изборима, говорио је о протеклих шест и по година од када напредњаци врше власт у Кикинди, оствареним резултатима и плановима за будућност, уколико и у наредном мандату СНС добије поверење да води град.

Резимирајући у каквом стању су затекли локалну самоуправу по преузимању одговорности за њено функционисање, Марков је навео да су проблеме сретали на сваком кораку.

Крајем 2013. Кикинда је била у тешком стању, град је био у сивилу. Затекли смо велики број незапослених, дугове од око милијарду динара, што је износило 50 одсто тадашњег буџета. Дуговала су јавна предузећа, Топлана” је била пред блокадом са дугом од 250 милиона, Аутопревоз” са дугом од 45 милиона, без нових аутобуса. Није било никаквих планова, никаквих пројеката. Инфраструктура је била у јако лошем стању – навео је Марков и додао да је тадашње стање изискивало хитне мере и тешке одлуке о реорганизацији читавог система јавног управљања.

Брзим победама, како је навео, Кикинда је покренута и извучена из безнађа. Побројано је добијање статуса града, изградња Индустријске зоне, довођење првих страних инвестиција, отварање погона „Зопаса”, „Мекафора”, касније „Калцедоније” и „Тиса аутомотива”. Према његовим речима, у многим сегментима напредњаци су превазишли и своје планове и очекивања, па је тако дошло до масовног запошљавања и отварања око 3000 нових радних места, што није било ни обећано у претходној изборној кампањи.

Када смо преузимали власт, у Кикинди је било око 8000 незапослених, сада их је око 2800, што је свакако битан податак и важан економски подстицај за наш буџет. Претходне четири године радили смо на много фронтова. Није постојао проблем са којим се СНС није суочила. Нисмо све проблеме до краја и решили, али смо и за оне најтеже покушали да пронађемо одговоре – рекао је први човек напредњака и подсетио да су и гиганти попут „Тозе Марковића” и „МСК”, захваљујући ангажовању власти на локалу и подршци тадашњег премијера, данас председника Србије Александра Вучића, добили нову шансу.

Поред подизања економије, власт СНС-а у Кикинди посебну пажњу у претходном период посветила је развоју инфраструктуре. Како путне и комуналне, тако и улагањем у објекте културе.

Марков је подсетио да је Народна библиотека реконструисана, да је изграђен Mузеј „Терa” и да се данас обнавља јединствени објекат суваче. Најавио је нова улагања у Народни музеј и већ започету реконструкцију Културног центра.

По питању изградње путева, канализације, учињено је много, навео је Марков. Изграђено је или реконструисано путева у дужини од 39 километара. Урађенa је новa водоводнa и канализационa мрежa дужине 59 километара. У инфраструктурне радове уложено је чак 550 милиона динара. Реконструисано је 26 вртића и школа, 15 објеката културе и спорта. У објекте и опрему за здравство, уложено је 205 милиона динара, а велика улагања у ову област, према речима Маркова тек следе. Тако, како је појаснио, биће урађена комплетна реконструкција болнице, што је уврштено у национални инвестициони план, као и темељна обнова здања кикиндске гимназије.

План који имамо за будућност је веома амбициозан. Он се наслања на остварено у претходне четири године, одакле грађани могу да имају гаранцију да ће и оно што зацртамо пред нама бити испуњено. Тако смо започели и да решавамо вишедеценијски проблем пијаће воде. Радимо га у три фазе. Израђена је планска документација у првој, у другој фази се ради водоводна мрежа, бунари и остали инфраструктурни објекти, док ће у трећој фази бити изграђено и само постројење за пречишћавање воде. Наш план и највећи пројекат је да до 2025. године завршимо и пустимо у рад фабрику воде за Кикинду и сва села – нагласио је Павле Марков и најавио да би већ током наредних месеци могао бити одабран извођач за изградњу самог постројења.

Он је подвукао да Кикинда ради на пројектима који су величине пет до десет годишњих градских буџета и ради их у сарадњи са Републиком, Покрајином, разним фондовима и другим начинима финансирања.

Кикинда није заобиђена ни у државним плановима. Следеће године започиње пројекат изградње брзог пута од Сомбора до Кикинде, чиме наш град драстично побољшава свој географски положај. За нас значајна је и изградња аутопутева од Новог Сада и Београда до Зрењанина. Такође, остало је недовршено отварање граничног прелаза за 24 часа и његовом коришћењу за камионе носивости изнад седам тона, на чему тренутно радимо – рекао је Марков уврстивши и ове циљеве у план за наредне четири године.

Поодмакла је изградња градске пијаце, за коју Марков каже да ће бити једна од најсавременијих у Војводини, а на овај пројекат наслања се и нови. Председник СНС-а најавио је да ће незавршени објекат јавне гараже у Доситејевој, бити претворен у зграду градског архива.

Програм Српске напредне странке ослоњен је на човека, нагласио је Марков и додао да би град Кикинда остварењем само половине од зацртаних циљева постао један од најважнијих у региону.

УЛИЦА ПОСТАЈЕ БУЛЕВАР

Један од приоритетних планова је пројекат комплетне реконструкције Улице Јована Јовановића Змаја. Ова улица добиће потпуно нови изглед и биће претворена у булевар, најавио је Марков.

Ради се о капиталном пројекту вредном милионима евра. Пројекти су завршени и следи заокруживање финансијског дела, како бисмо за четири до пет година завршили ову улицу– навео је Марков и додао да је и овај кикиндски пројекат уврштен у национални инвестициони план Републичке владе. Такође, у овој улици налази се и Блок Д, дела Микронасеља, где ће бити изграђени стамбени или пословни објекти, уколико Градској управи пође за руком да номинује предметни простор, најавио је Марков.

ПЛАНОВИ ЗА ХАЛУ И ЈЕЗЕРО

Велике планове и планирана велика улагања напредњаци имају и у вези са оазом природе на Старом језеру, где ће се коришћењем свих природних потенцијала изградити спа и велнес центар. Павле Марков најавио је да ће простор од неколико хектара на овом потесу бити претворен у нови спортски комплекс, са новом спортском халом.

„ВОДЕНИ ПРСТЕН“

На крају обраћања, Марков је обелоданио и план да се око Кикинде изгради канал који би спајао све водене површине око града. Овај, како је рекао, најизазовнији пројекат, назван је „Водени прстен Кикинде“.

Развила се велика идеја за Кикинду да све наше копове, бање и канале спојимо у један систем. Биће потребно да изградимо нове и очистимо све постојеће канале. Пројекат јесте велик и превазилази наш град и он ће бити номинован за све предприступне фондове за који ће Србија да конкурише– најавио је Марков.