НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ ТУРИЗМА ПРИПАЛО КИКИНДСКОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ

  • „ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ“- „ДАНИМА ЛУДАЈЕ“
  • Кикиндски „Дани лудаје“ проглашени за најбољу манифестацију у Србији, испред лесковачке „Роштиљијаде“ и ариљских „Дана малине“

 

На Светски дан туризма, 27. септембра, у Белом двору у Београду додељене су награде из области туризма, „Туристички цвет“.

Ова награда установљена је 1979. године и представља највише признање у области туризма које се додељује у Србији. Додељује је Туристичка организација Србије, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Награда се додељује у пет категорија: најбоље туристичке организације, агенцијског туризма, најбољег угоститељског смештаја, туристичке организације или појединца у унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга, као и награда за најбољу туристичку манифестацију. Управо награду за најбољу манифестацију, која је ове године припала „Данима лудаје“, примио је на свечаности у Белом двору, градоначелник Кикинде Павле Марков.

Велико задовољство ми причињава да могу у име Кикинде да примим овакву награду, којом се сав рад уложен у предходних тридесет година, нарочито у последњих неколико, валоризује и потврђује да смо на добром путу– навео је Марков и подсетио на то да се „Дани лудаје“ организују од 1986. године и да данас представљају манифестацију коју посети више од 50.000 људи, од којих је петина из иностранства.

Од скромне манифестације регионалног карактера, какви су „Дани лудаје“ били у почетку, дошло се до четвородневног интернационалног фестивала. Током „Дана лудаје“ у Кикинди може да се чује мноштво страних језика. Имамо госте из свих крајева Србије, али оно што нашој манифестацији даје посебну драж и значај, је велики број страних гостију. Кикинда тих дана постаје прави европски град, који на неки начин то и јесте– рекао је градоначелник Марков.

О томе у каквој конкуренцији су „Дани лудаје“ проглашени за најбољу манифестацију, сликовито говори податак да је ове године пристигао рекордан број предлога за награде, чак 77. Жири је имао веома тежак задатак да од пристиглих предлога одабере најбоље од најбољих, а у финалу су се поред кикиндске манифестације нашли лесковачка „Роштиљијада“ и ариљски „Дани малине“.

Поред награде Кикинди, за најбољу манифестацију, награде су још добили: Туристичка организација Сокобање као најбоља туристичка организација, Агенција „Себра“ као најбоља рецептивна туристичка агенција, Хотел „Фалкенштајнер“ Београд и Етно-село „Врхопоље“ као најбољи угоститељски објекти за смештај, Аеродром „Никола Тесла“ као организација и новинарка „Новости“ Александра Миката као најбољи организација и појединац, за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга. Ове године додељена је и Специјална награда, коју је добила кинеска књижевница Чен Дан Јан за промоцију Србије као атрактивне дестинације.

Свечаној додели награда „Туристички цвет“, присуствовали су потпредседник Владе Републике Србије, и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, Њ.К.В. престолонаследник Александар Карађорђевић, као и представници струковних удружења, локалних туристичких организација, образовних институција.

Признања је награђенима уручила директорка ТОС-а Марија Лабовић, а о лауреатима је одлучивао жири којим је председавао проф. др Јован Попеску.