НАЈВЕЋИ ЛЕТЊИ ПОСАО У КИКИНДСКОМ АТАРУ ПРИВЕДЕН КРАЈУ

  • ЖЕТВА У РОКУ – РОД ЗАДОВОЉАВАЈУЋ
  • Мишљење струке је да с обзиром на незапамћено суву зиму са дугом голомразицом и ниским температурама, треба бити задовољан овогодишњим родом житарица. Просечни приноси пшенице од три до пет тона по хектару

 

Ових дана, на удаљенијим парцелама падају и последњи откоси овогодишњег рода пшенице и овса. Прошле године пшеница у кикиндском атару посејана је на 20.799 хектара, озими јечам на 1.686 хектара, уљана репица на 450, јари јечам на 182, овас на 160 и раж на 55 хектара.

Према речима саветника из Пољопривредне стручне службе Кикинда Александра Папа, род и квалитет зрна испод је од очекиваног, али нарочито када се узме у обзир незапамћена зимска суша са свега 8,1 литара падавина у јануару, 3,3 у фебруару, без снежног покривача, са изразито дугим периодима голомразице и ниским температурама, и оваквим родом треба бити задовољан.

Просечни приноси пшенице кретали су се од три до пет тона на лошијим земљиштима и на земљиштима која су добила мање падавина. Ова година је била специфична што се тиче пшенице, јер су приноси веома неуједначени без обзира на примењене агротехничке мере. Имамо случајеве да је на појединим местима пшеница која је посејана ван оптималних рокова родила боље од оне посејане до краја октобра – наводи Пап и додаје да су ове године чак и ритска земљишта давала бољи принос од чернозема, односно ливадске црнице.

Пап процењује да ће лоши услови током зиме најнегативније да се одразе на род сунцокрета, који је тренутно у фази цветања и прецветавања. У обиму као никада пре, у кикиндском атару присутна је појава „патуљастог сунцокрета”, са изразито малим главицама.

Ако су сада главице пречника од пет до десет сантиметара, не може се очекивати добар род. Имамо читаве табле где ће принос сунцокрета бити само у траговима – каже Пап.

Исте услове нешто боље је поднео кукуруз, али на ову културу тренутно веома лоше утичу изузетно високе температуре. Кукуруз се налази у генеративној фази метличења и свилања, али и заметања клипова на појединим парцелама. У кикиндском атару кукуруз је посејан на око 20.000 хектара, а сунцокрет на нешто више од 13.000.

Код јарих култура сунцокрета, кукуруза, шећере репе и соје недстатак влаге одразиће се на приносе, тврде стручњаци. Тропске температуре дошле су у најнеповољнијем времену. Сунцокрету у овој фази највише треба влага јер у супротном неће моћи да формира довољан број зрна. Соја је тренутно у фази цветања и формирања махуна и високе температуре у овом периоду могу да прекину даље формирање махуна и да утичу на смањење приноса. Примећено је да је на слабијим земљиштима, где није примењена пуна агротехника, соја већ почела да одбацује махуне.

Током овогодишње жетве примењене су значајне мере опреза и повећана контрола учесника у највећем летњем послу. Укључене су биле ватрогасне и полицијске снаге, као и локална самоуправа која је послове координирала путем Жетвеног штаба. Да ли због примењених мера или запрећених високих казни, али паљење стрњишта све је ређа појава, као и пожари у атару, којих ове године није било.


ЦЕНА – НЕПОЗНАНИЦА

Цена пшенице и даље није утврђена. Откупна предузећа засад исплаћују авансно између 15 и 16 динара по килограму, а на дан 6. јул, Новосадска берза објавила је да вредност овогодишњег рода пшенице износи 17,5 динара.


ОЛУЈА СЛОМИЛА ПОВРТАРЕ

Недавно олујно невреме није прошло без последица по кикиндске ратаре. Градоносни облак кретао се преко Млаке, града Кикинде и одлазио преко Руског Села и Нових Козараца. Највише недаћа причињено је на Олушу и потесима око Млаке и Кинђе, а највећу штету претрпели су повртари и воћари, као и произвођачи семенског кукуруза.


СУША ШТЕТИ ВОЋУ

Високе темепратуре неповољно утичу на стање воћа, пре свега кајсија. Јелена Кљајић саветодавац Пољопривредне стручне службе каже да ће температуре близу 40 степени утицати на квалитет и род.

Поред тога што су кајсије „бране”, увртањем листа штета је видљива. Род је мањи, а квалитет је лошији него прошле године. Воћари треба да обиђу воћњаке и виде да ли има штеточина . Болести су прошле и од њих нема опасности – рекла је Јелена Кљајић.

Иако се воћњаци наводњавају, сада је потребна влага која долази преко листа. Суша ће утицати и на боју нарочито јабука. Јелена Кљајић каже да ове временске прилике погодују виноградима и шљивама. Вишње и трешње су обране, а ова година била је добра за трешње. Вишење је у неким воћњацима нападала болест монилија.