НАЈАВЉЕНЕ РЕЛАКСАЦИЈЕ МЕРА

  • ДНЕВНЕ ОСЦИЛАЦИЈЕ ПРИСУТНЕ, БРОЈ ОБОЛЕЛИХ У ПАДУ
  • У Кикинди 120 активних случајева. Хоспитализовано 15 особа, 105 на кућном лечењу

Епидемиолoшка ситуација на територији града Кикинде и даље је нестабилна, али подаци о броју хоспитализованих и броју прегледа у ковид амбулантама су охрабрујући. Према речима директорице Завода за јавно здравље Кикинда др Сандре Радловић, осцилације новозаражених на дневном нивоу су присутне, али је број оболелих од вируса ковид-19 на територији града Кикинде у паду.

Према последње доступним подацима до закључења овог броја новина (среда преподне), каква је актуелна епидемиолошка ситуација на територији нашег града?

-Тренутно имамо 120 активних случајева оболелих од вируса ковид-19. Хоспитализовано је 15 особа, док се 105 грађана налази на кућном лечењу. Током претходне недеље, међу оболелима доминира радно активно становништво. У другом таласу епидемије преминуло је шест суграђана.

Како оцењујете тренутну епидемиолошку ситуацију на територији града Кикинде?

Епидемиолошка ситуација и даље се оцењује као несигурна, што значи да опрез и даље мора да буде на веома високом нивоу. Лична одговорност сваког појединца и даље је прва мера превенције у коју стално треба „улагати“. Сведоци смо да поштовање мера даје резултате и зато тако треба и да наставимо. Број новозаражених свакако је у паду, мада су могуће и дешавају се осцилације на дневном нивоу. Охрабрује чињеница да опада број пацијената који захтевају болничко лечење, самим тим притисак на здравствени систем полако слаби. Већина новозаражених лечи се у кућним условима и не захтева хоспитализацију. Пратимо број прегледа у ковид амбулантама и види се смањење у односу на претходни период.

Колико деце са територије града Кикинде је оболело од вируса ковид-19 и каква је њихова клиничка слика?

На територији града Кикинде до сада је оболело 15 деце. Њих шесторо до сада је излечено, а деветоро је на кућном лечењу. Клиничка слика деце је блага и није захтевала хоспитализацију, те су сва деца на кућном лечењу.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је низ мера које за циљ имају даље спречавање ширења вируса корона, а на основу препорука Завода за јавно здравље. С обзиром на развој епидемиолошке ситуације, када је могуће очекивати релаксирање донетих мера или бар део њих? 

-Релаксирање мера свакако ће почети у наредних неколико дана, али веома постепено. Завод за јавно здравље Кикинда апелује на грађане да се понашају одговорно и препоручујемо стриктно придржавање свих мера предострожности. Очекујем смиривање ситуације, али то искључиво зависи од поштовања мера. Кикинђани су до сада показали да су дисциплиновани и поносна сам на наше грађане.