НАДМЕТАЊЕ ЗА ДРЖАВНО ЗЕМЉИШТЕ КРАЈЕМ ГОДИНЕ

  • НА ЛИЦИТАЦИЈИ ОКО 4000 ХЕКТАРА
  • Члан Градског већа Љубан Средић каже да се из године у годину повећава број пољопривредника који се пријављују за државну земљу по праву пречег закупа. Сточарима расположиво 1.440 хектара

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде дало је сагласност на Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта града Кикинде. Након што на првој наредној седници Скупштине града он буде усвојен започеће и процедура доделе земљишта сточарима по праву пречег закупа, истакао је члан Градског већа Љубан Средић.

Ове године на располагању имамо око 4.000 хектара државних њива с обзиром на то да је око 7.800 хектара у дугогодишњем закупу. Од расположиве земље око 1.440 хектара биће опредељено сточарима, а остатак ће бити понуђен ратарима на лицитацији. Према искуству од ранијих година сточари не закупе сву површину која им је намењена тако да ће за ратаре остати више од 2.600 хектара – истакао је Љубан Средић и додао да се из године у годину повећава број пољопривредника који се пријављују за државну земљу по праву пречег закупа. Лицитација државних ораница за ратаре и ове године одржаће се крајем године.

Љубан Средић

Свесни смо да то није добро јер пољопривредници могу да заснују само две културе и то кукуруз и сунцокрет пошто ће до тада рокови за сетву пшенице и других култура увелико проћи. Са друге стране надлежно Министарство инсистира на другој лицитацији за ратаре која умногоме помера рокове јер смо ове године организовали другу лицитацију из 2020. те је она довела до померања израде Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта који је основни документ. Ту је и реституција земљишта која је још увек актуелна – појашњава наш саговорник.

Пољочуварска служба, пољопривредни инспектори, као и друге укључене стране и ове јесени радили су на откривању узурпираних парцела државне земље. Ове године скинут је усев са 150 хектара, од којих је на 50 била пшеница, а на остатку сунцокрет и то у катастарској општини Иђош.

Када се незаконито користи државна земља ми смо по закону дужни да узурпатору прво понудимо вансудско поравнање односно да плати троструки износ највише излицитиране цене. Уколико не пристане тада скидамо усев. И у катастарској општини Кикинда открили смо 16 хектара незаконитог коришћења државних парцела на којима је засејан кукуруз – прецизирао је Љубан Средић.

Коришћење поменутих великих површина државне земље без закупа је настао због дугогодишњег судског спора око власништва који воде тренутни корисници и држава. С обзиром да се поменуто земљиште води као државно, Град је дужан да га уврсти у годишњи Програм и да оно буде предмет лицитације. Узурпатори земљишта се санкционишу, а против једног од њих поднета је и кривична пријава. Усев који се скине продаје се и добијена средства деле се тако да 40 одсто припадне локалној самоуправи, а остатак иде Републици и Покрајини.