НАДЛЕЖНИ У ГРАДУ ПОРУЧУЈУ ВЛАСНИКУ „ЏЕТ КОМПАНИ“ ДА ЈЕ УРБАНИСТИЧКИ УНАКАЗИО ТРГ

  • ТВОЈУ РАМПУ РУШИМО, ЖУТЕ КОЦКЕ ВРАЋАЈ
  • Зоран Милешевић пре око деценију, без сагласности надлежних и архитекте Цагића, дакле на своју руку, „прекомпоновао“ простор испред хотела којим је нешто раније загосподарио, монтирао рампу, повадио уникатне жуте клинкер-блокове, недавно уочене на његовом плацу уз недовршену хладњачу, које граду мора да врати

 

Има ли ичега друштвено вредног чега се Зоран Милешевић латио, а да није упропастио?! Вероватно има, али не превише. С овом дилемом суочавамо се, пресабирајући све његове потезе које је, уз сагласност некадашње власти предвођене демократама, повлачио – углавном на своју руку, не марећи много за општу штету која је из његове самовоље произилазила. А могло му се. Наслоњен на тадашњу осиону „жуту“ покрајинску олигархијску структуру, неформално је, скоро па шерифовски надређен тадашњој безличној и килавој локалној ДС власти, радио што му воља, а да га нико од званичника због очигледног кршења закона, ни мрко није погледао, а камоли му се препречио или успротивио. Таквим стилом деловања за кратко време до темеља је девастирао буразерском приватизацијом преузети велелепни хотел, претворивши га у архитектонску бруку Кикинде. Тема које завређује посебну пажњу. На исти начин својевољно је, пре нешто мање од деценију, урбанистички прекомпоновао, стручњаци веле унаказио, и део трга испред тог истог „Нарвика“, чиме се сада баве и надлежни у локалној самоуправи.

Зоран Милешевић

Дуго му се, иначе, гледало кроз прсте, након што је избегавши одговарајућу административну и стручну процедуру, из основе изменио изглед прилаза тргу с јужне стране хотела. Без сагласности легендарног архитекте Цагића, идејног „оца“ трга, у потпуности је прекројио дотични простор. На улаз из раскрснице на почетку улица Генерала Драпшина и Браће Татић, на опште изненађење власника продавница на тргу, али и грађана, али уз немо посматрање тадашње локалне власти,поставио је – рампу, прекомпоновао прилазне стазе, повадио жуте клинкер-блокове, којима је била дискретно оплемењена већинска подлога од сиве бетон-цигле, заменивши их – неприкладним црвеним плочама! На корак од некадашњег снек-бара монтирао је некакву металну скаламерију за два кафанска стола – за сопствени угоститељски угођај. Украсни жути клинкер-блокови, којима је, иначе, пре тоталне реконструкције трга, био поплочан централни пут у најужем градском језгру, повађени су с те локалције и некуд однети.

Клинкери су недавно ипак пронађени. Уредно сложени у својеврсно жуто „брдо“, на Милешевићевом плацу на излазу из града према престоници, на којем је његова донедавна недовршена зграда несуђене хладњаче за воће и поврће. Хладњачу је, иначе, на лицитацији, посредством зрењанинског јавног извршитеља Драгана Николића, а по налогу суда (јер је Милешевић на основу ње, узевши и не вративши кредит од Развојне банке Војводине, намагарчио државу за око милион евра), лане купио његов политички пајтос Драган Ђилас за 13,2 милиона динара. Продат је, треба нагласити, само недовршени објекат, али не и плац на којем се несуђена хладњача налази.

Надлежни у Градској управи напомињу да ће Милешевићу проследити допис којим ће од њега затражити да, јер је већински власник парцеле на којој је хладњача, у најкраћем року граду врати сву присвојену клинкер-опеку. У супротном уследиће одговарајуће законске мере.


ДЕО ИСТОРИЈЕ

Поменути клинкер-блокови произведени су пре пре више од век и по, па самим тим, поред употребне, имају и историјску вредност. Остали су након потпуне реконструкције овдашњег трга. За времешне суграђане немају само материјалну вредност. Носталгични су, наиме, подсетник на некадашњи углачани жути коловоз у централном делу главног градског сокака којим је, сем бициклиста и аутомобила, у скаду с возним редом, јездио и градски аутобус. У модерном грађевинарству и архитектури све је шири спектар примене клинкера, па им је и цена знатно виша од класичне печене опеке.


ДЕМОНТАЖА МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ

Веома брзо, поручују надлежни у локалној самоуправи, уследиће демонтажа Милешевићеве скламерије на улазу на трг код „Нарвика“. Милом, или силом. Власнику фирме „Џет компани“, наиме, већ је било службено налагано да сам уклони рампу и врати овај део трга у стање које не одступа од оригиналног пројекта и урбанистичког плана, али се он о такав захтев оглушио.