НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗНАТНО ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА

  • ПОВЕЋАН БРОЈ НОВОЗАРАЖЕНИХ
  • Закључно са уторком, до сада је вакцинисано 15.009 грађана, а другу дозу примилио је 5925 особа.

 

Судећи по броју прегледа у фебрилној амбуланти Дома здравља и новооткривених ковид позитивних пацијената, епидемиолошка ситуација на територији града Kикинде се погоршава. Иако је гужва и на контролним прегледима, све је више пацијената који долазе на први, а број новозаражених на дневном нивоу током протекле недеље флуктуисао је између 14 и 23. Међутим, почетком ове недеље, у понедељак, потврђена су 32 новооболела од вируса ковид-19.

Епидемиолошка ситуација није нимало сјајна. Наши здравствени радници заиста улажу пуно снаге и енергије да би се ова ситуација смирила и да би лечили заражене пацијенте, зато апелујем на грађане да се не опуштају и да и даље поштују све мере безбедности. Морамо да носимо маске, држимо дистанцу, чак и они који су се вакцинисали. Тек након десетак дана након друге дозе вакцине можемо сматрати да смо развили антитела и да имамо неку заштиту – истакла је др Биљана Марковић, директорица Дома здравља Kикинда.

Kада је у питању масовна имунизација становништва, вакцинација се и даље одвија у Дому пензионера. Закључно са уторком, до сада је вакцинисано 15.009 грађана, а другу дозу примилио је 5925 особа.

Имунизација се одвија својим током и све пролази у потпуном миру. У оптицају тренутно имамо вакцине произвођача „Синофарм“, „Спутњик“, „Астра Зенека“ и „Фајзер“. Упоредо тече давање прве дозе и ревакцина. Здравствени радници који су на пункту су организовани. Фасцинантно је колико воље и снаге имају да се све уради и да то тече без проблема . Потребно је што више људи да буде вакцинисано како бисмо достигли колективну заштиту. Молим грађане за разумевање. Верујем да је страшно, пандемија траје већ годину дана, али хајде још мало да се стрпимо – апеловала је др Марковић.

Дом здравља Кикинда, поред борбе против ковида-19, суочава се и са кадровским проблемима. Наиме, недавно су четири лекара отишла, а конкурс за запошљавање нових већ три пута је расписиван. Међутим, нико се још није јавио. Kонкурс ће бити актуелна до попуне радних места, а као тренутно решење види се ангажовање лекара опште праксе у пензији.

 

ПОСЛЕДЊИ ПОДАТАК

Закључно са средом преподне, у Кикинди је 334 активних случајева вируса корона.

 

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ

 

На вакциналном пункту у Војводе Путника масовна имунизација становништва је организована, тако да се не стварају редови, а екипа Дома здравља ангажована на овом послу прилагођава се потребама заинтересованих за вакцинацију.

Велико је интересовање грађана. Ми пратимо спискове еправе. И даље важи исто правило, сви морају најпре да искажу своје интересовање кроз еправу и да стрпљиво сачекају свој позив. Релативно брзо се грађани позивају, нема застоја. „Синофарм“ је тренутно доступан само за другу дозу, док су за прву дозу у оптицају „Фајзер“, „Спутњик“ и „Астра Зенека“ – рекла је Мира Пећанац, главна сестра Дома здравља. Радно време вакциналног пункта за сада је од 8 до 15 часова.