НА САЈМУ ЗАПОШЉАВАЊА ПОНУЂЕНО ЧАК 175 РАДНИХ МЕСТА

  • САЈАМ ПРОБУДИО НАДУ
  • По први пут на Сајму су учествовали и послодавци које је Градска управа довела у Кикинду. Понуду представио 21 послодавац

 

Филијала Националне службе  за запошљавање организовала је у Скупштини града Сајам запошљавања. И овог пута, Сајам је био изузетно посећен, а у понуди је било чак 175 отворених радних места код 21 послодавца. Циљ оваквих дешавања је, према речима директорице Филијале НСЗ Јелена Митровић, повезивање незапослених са послодавцима.

Сајам запошљавања је мешовитог карактера, тако да су исказане потребе од неквалификованих радника до високошколаца. Сигурна сам да ће многи незапослени предати своје биографије и имати прилику да нађу запослење. Овај скуп разликовао се од претходних јер су била присутна три нова послодавца које је довео Град. Успоставили смо контакт са њима и те фирме су радо прихватиле сарадњу са Националном службом за запошљавање – навела је Јелена Митровић.

sajam 1

Представници фирми које су тражиле раднике на Сајму запошљавања били су у прилици да разговарају са незапосленима. Између осталих италијанска фирма „Емепи”, чији погон је из Румуније пресељен у Кикинду пре осам година година тражи десетак радника, а у фабрици их је запослено 130. Фирма се бави производњом женских чарапа, сечењем и шивењем, а траже се нови радници који би се обучили за рад у производњи.

У Башаиду ће врло брзо бити отворен погон фирме „Атаме” из Београда. Погон је оспособљен, машине су монтиране, једино недостају радници. Руководилац Службе одржавања ове фирме, Бошко Корбањанин каже да „Атаме“ тражи конфекционаре са искуством у шивењу тешких одевних предмета капута, блејзера…

Овог момента неопходно нам је 15 до 20 особа са искуством. Касније планирамо и обуку за неквалификоване у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Погон смо отворили у објекту у којем је некада била фирма за израду конфекције. Објекат смо закупили, обновићемо производњу и имамо велике планове с обзиром на то да имамо пуно уговореног посла – навео је Корбањанин.

Фабрици „Ле Белиер” неопходни су радници који ће бити запослени у новом погону. Овој фирма тражи оперативце у производњи са основним и средњошколским образовање машинског смера, завариваче, алатничаре, браваре.

Сваке године долазимо на Сајам запошљавања и наша искуства су веома позитивна. Наша компанија континуирано расте и увек су нам потребни нови радници. Од прошлогодишњег Сајма до сада порасли смо за око 15 процената увећали смо број запослених. Тренд раста очекује нас и у наредних неколико година с обзиром на то да је у току отварање новог погона, тако да ћемо повећати број радника за још 20 одсто у односу на тренутно стање – објаснила је Зорана Стаменић, руководилац људских ресурса фабрике „Ле Белиер”.

У Кикинди и околним селима тренутно је 5.300 незапослених, а у Севернобанатском округу их је 11.700.


РЕЧ НЕЗАПОСЛЕНИХ

Очекујем да ћу наћи посао у трговини и своју радну биографију предаћу трговинским ланцима који траже раднике – рекао је двадестшестогодишњи Страхиња Зивлак, трговински техничар.

Имам радно искуство од 29 година у Ливници Цимос и очекујем да на Сајму запошљавања нађем посао. Конкурисао сам код четири послодавца, јер ту могу да се нађем– напоменуо је педесетшестогодишњи Милорад Савић, електротехничар.

Од када сам завршила средњу школу нисам успела да нађем радно место, надам се да ћу пронаћи посао на овом Сајму. Конкурисала сам за послове који су везани за моју струку  – сазнали смо од двадестдвогодишње Марина Вучковић из Нових Козараца, лабораторијског техничара.


ГРАДОНАЧЕЛНИК НАЈАВИО ДОЛАЗАК НОВИХ ИНВЕСТИРОРА

Присутне на Сајму поздравио је и градоначелник Павле Марков. Он је истакао да ће наредне недеље започети преговори са великим инвеститором који жели да отвори фабрику у Кикинди.

Посао нас у локалној самоуправи јесте да створимо услове за отварање нових радних места, путем отварања нових погона и фабрика. Ми не можемо да запошљавамо незапослене, али морамо да помогнемо да се привреда опорави и да јача. То је једини начин да се Кикинда развија. У протеклих годину и по дана велики део посла је урађен, а тиче се отварања нових фирми у нашем граду. У наредној недељи имаћемо и реализацију две стране инвестиције које ће до краја године изградити нове фабрике и примити неколико стотина незапослених – најавио је градоначелник Павле Марков.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *