НА ЈЕЗЕРИМА У КИКИНДИ И НОВИМ КОЗАРЦИМА БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ

  • БОКСЕРКА И ВАТЕРПОЛИСТА ПОНЕЛИ ЧАСНИ КРСТ
  • Ниске температуре ни ове године нису спречиле традицију пливања за Часни крст, који је по први пут понела и припадница лепшег пола, чланица Боксерског клуба „Кикинда“ Драгана Голић

 

Пливање за Часни крст на Богојављење, у суботу, 19. јануара, на дан када се Исус Христ крстио у реци, организовано је на Старом језеру у Кикинди и у Новим Козарцима на језеру „Стрелиште“.

Козарчани су први, пре шест година, започели са пливањем за Часни крст, а ове године у овом месту окупило девет пливача. Први је до крста допливао ватерполиста Милорад Алексић, којем је ово била трећа победа.

Сви ми који смо данас ушли у ову хладну воду смо победници. Имам утисак да вода никада није била оволико хладна. Пливам због тога што ми Богојављење увек донесе нешто добро. Када на почетку године победим себе и уђем у ову хладну воду, све препреке током године лакше превазилазим – изјавио је Алексић.

У Новим Козарцима био је и Миливој Лињачки, члан Градског већа, који је рекао да су ови пливачи показали велику храброст.

Ово је пливање за част и славу. Драго ми је што сам присуствовао пливању за Часни крст у Новим Козарцима где је организација увек одлична – истакао је Лињачки.

У организацији Ронилачког клуба „Орка“ и Црквене општине Кикинда пливало се на Старом језеру. Иако је спољна температура била нула степени, то није спречило рекордан број од 22 учесника да уђу у ледену воду. Међу њима је била и једна дама, боксерка Драгана Голић (29). Први до крста допливали су Срђан Божин и Матија Ратко, крст је из воде изнела Драгана Голић.

Моја дугогодишња жеља да пливам за Часни крст сада се и остварила. Нисам се специјално припремала, требало је само да убедим себе да ја то могу. Драго ми је што сам то урадила –објаснила је Драгана Голић


ПЛИВАЧА СВЕ ВИШЕ

Стојан Богосављев, председник „Орке“, додао је да му је посебно драго што је ове године било највише учесника.

Пливање за Часни крст организујемо већ пет година и сваке године имамо све више младих који се пријављују за учешће. Добар део језера окован је ледом, али смо успели да пробијемо залеђену воду да се пливање одржи– казао је Богосављев.

Најмлађи учесник био је ученик Гимназије „Душан Васиљев” 15-годишњи Милош Ђурић.