МОДЕРНИЗАЦИЈА ВОДОЗАХВАТНИХ ИЗВОРИШТА

  • ПРЕДУСЛОВ ФАБРИЦИ ВОДЕ
  • Захваљујући новим мерачима прецизније ће се пратити потрошња и трошкови производње воде

 

На десет водозахватних изворишта „Шумица” у Кикинди и десет изворишта у селима, Јавно предузеће „Кикинда” поставило је електромагнетне мераче воде и хлоринаторе. Стари, механички, типови замењени су због законске процедуре и због прецизности у мерењу воде, изјавио је руководилац сектора водоводова и канализације у овом предузећу Милан Макивић.

И ова инвестиција уско је везана за будућу фабрику воде. Ово је само једна од фаза која ће омогућити да пратимо све параметре који се тичу рада водозахвата. У предстојећем периоду моћи ћемо прецизније да утврдимо трошкове производње воде, као и да утврдимо смањење губитака – рекао је Макивић и додао да су у овом моменту укупно утврђени губици на мрежи од око 33 процента, који, према студији изводљивости за изградњу будуће фабрике воде, морају бити сведени испод 20 одсто.

Хлоринатори у бунарима били су стари, а њихова улога је превентивна дезинфекција. Аутоматско хлорисање које се ради на селима показало је добре резултате јер се са 25 одсто неисправних узорака пијаће воде дошло на око 12 процента.

У грађевинској сезони план је и реконструкција 5,5 километара мреже и завршетак аутоматизације свих бунара који ће имати урађаје за даљинску контролу. За најновије опремање бунара издвојено је шест милиона динара.