МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ПРЕДСЕДНИК ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ ПОСЕТИЛИ КИКИНДУ

  • ИСТАКНУТ ЗНАЧАЈ „ТЕРЕ“
  • Кикиндска установа културе „Тера“ јединствена је на простору државе, али и региона, сагласили су се представници покрајинске и републичке власти, приликом јучерашњег обиласка Атељеа, Галерије и новог Музеја „Тере“

 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник  Кикинде Павле Марков посетили су Центар за ликовну и примењену уметност „Тера“. Након обиласка атељеа, музеја и галерије, истакнут је значај „Тере“ као институције културе, не само у држави, већ и у региону.

Музеј „Тера“ отворен је крајем 2017. године у некадашњој згради мањежа кикиндске касаране. Средства за адаптацију зграде обезбеђена су, између осталог, и путем конкурса „Градови у фокусу“ Минстарства културе и информисања. Како је рекао министар  Вукосављевић „Терин“ пројекат представља добар пример  реализације добијених средстава, те да може да послужи као пример и другим установама културе.

Културни живот у Србији треба да се заснива на принципу децентрализације. Дух културе и културног ентузијазма мора и требало би да почива у сваком кутку Србије у свакој локалној средини , наравно ту је држава да помогне колико може, то је заједнички културни амбијент од кога у великој мери зависи и опстанак и напредак једног друштва и једне нације – рекао је Министар културе.

Како је рекао председник Покрајинске владе Игор Мировић, након јучерашње посете културним установама, фасцинирани су значајем, квалитетом и видљивим уметничким одразом.

Подизаћемо и финансијски обим подршке, јер смо ојачали и национални и покрајински буџет и када смо то учинили, сада већ лако можемо донети одлуку да за културу издвајамо више средстава. Препознаће то сасвим сигурно и ове установе које смо посетили, а било је разговора и о конкретним пројектима – рекао је Мировић.

Градоначелник Кикинде Павле Марков подсетио јена то да је Град пре неколико година музеј „Тера“ номиновао као један од приоритетних из области културе.

Пројекат који надилази како у свом културном, тако и у свом материјалном потенцијалу, саму Кикинду. Из тог разлога смо и покушали да анимирамо Покрајинску и Републичку владу – рекао је он и захвалио се надлежнима у Влади који су препознали значај пројеката из Кикинде.

Како се концепт „Тере“ сваке године развија, након отварања Музеја почела је и адаптација бивше акумулаторске станице у непосредној близини Музеја, која је претворена у сувенирницу, документациони центар и угоститељски објекат. Укупна вредност ових радова била је око 6,5 милиона динара, а радове је финансирала Република и Покрајина уз подршку Града Кикинде.

Сталну поставку Музеја чини хронолошки организована изложбена целина састављена од остварења насталих током протеклих 37 година симпозијума.