МЕРЕ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ ДАЈУ ПРВЕ РЕЗУЛТАТЕ

  • УРУЧЕНО 120 БЕБИ-ПАКЕТА
  • – Мислим да је важно да у свим нивоима одрастања и школовања локална самоуправа буде партнер родитељима. Ми се трудимо да радимо најбоље могуће и надам се да су они то и препознали- рекла је председница Скупштине града Кикинде Станислава Хрњак

 

За 120 беба рођених јуна, јула и августа на територији града Кикинде у Градској кући уприличена је додела пакета у оквиру „Беби клуба“, који представља једну од мера популационе политике локалне самоуправе. Мултифункционална столица и поклон сачињен од основних ствари потребних бебама, према мишљењу родитеља представља прави избор и значајну подршку у првим данима новорођенчади.

Одушевљена сам акцијом. Много нам значи, поготово у данашње време. Свака част Граду. Финансијски гледано тешко је бити родитељ данас. Пошто сам имала мало радног стажа, породиљска накнада ми је свега хиљаду и по динара. Живимо од мужевљеве плате – испричала је Мирјана Радивојиша, која је на пријем у Градској кући дошла са сином Матејом.

Акција доделе беби-пакета, према мишљењу Зорице Новак, мајке четворомесечне Луне, одлична је. Како је рекла, свака помоћ је добродошла, јер финансијски гледано није лако одгајати два детета, као што је то случај у њеној породици.

Мултифункционална столица ће четворомесечном Милораду годинама служити, што је према мишљењу његове маме Наталије Тутурилов одлична ствар.

Столицу касније могу и друга деца да наследе, а може и да остане као успомена. Ово је лепа акција, с обзиром да је претходних година није било. Започета је након што сам родила прво дете пре осам година. Свака помоћ нам је добродошла и подршка се осети. Много више родитеља се сада одлучује и на треће дете – рекла је она.

Беби-пакете родитељима је уручила председница Скупштине града Кикинде Станислава Хрњак, која је том приликом рекла да поред своје функционалности, поклон предстваља и знак пажње.

Свечана сала је мој радни амбијент, али никада није лепше него када су бебе овде. Видимо да је одзив изузетан. Ми смо ове године издвојили нешто више од четири милиона динара за беби-пакете, претходних година то је било око три милиона. Дакле, растемо полако, али сигурно. Важно нам је да родитељи препознају да су подршке кроз мере популационе политике озбиљне и темељне и да у оквирима могућности локалне самоуправе оне увек напредују и расту – поручила је Станислава Хрњак.

Председница Скупштине подсетила је и на друге мере популационе политике, које локална самоуправа реализује. Незапослене породиље од локалне самоуправе добијају 60.000 динара, односно по десет хиљада динара током шестомесечног периода. За прворођено дете, мајке добијају 30.000 динара једнократне помоћи. Деца родитеља, који су корисници дечјег додатка, по повлашћеним ценама бораве у Предшколској установи, док је он бесплатан за треће и четврто дете, односно Град сноси трошак. Поред тога, ђаци прваци добијају поклоне, превоз средњошколаца је бесплатан и за ту намену се из градског буџета издваја 37 милиона динара. Такође, студентима је пут регресиран у износу од 40 одсто.

Мислим да је важно да у свим нивоима одрастања и школовања локална самоуправа буде партнер родитељима. Ми се трудимо да радимо најбоље могуће и надам се да су они то и препознали – рекла је председница Скупштине града Кикинде Станислава Хрњак.