МАСОВНИ ПОМОР ПЧЕЛА У АТАРУ

  • СТОПРОЦЕНТНИ ГУБИЦИ
  • Масовни помор пчела у кикиндском атару. Око 40 пчелара бележи тотални губитак

 

Помор пчела у кикиндском атару, који је почео је прошлог четвртка и даље траје. Тровање је прво забележено код башаидског, новомилошевачког и иђошког пута, а почетком ове недеље помор пчелињих друштава евидентиран је и у Новим Козарцима. Према процени Удуржења пчелара „Кикинда“, до сада је забележен помор ројева у око 1500 кошница. На око 40 газдинстава забележен је стопроцентни губитак пчела.

Ми, пчелари, солидаришемо се и покушавао да им помогнемо да се опрораве, али то није дугорочно решење, већ само превазилажење тренутне ситуације. Трајно решење једино може на државном нивоу да се донесе – поручио је Саша Чолак, председник Удуржења пчелара „Кикинда“.

Надлежне инспекције, полиција, тужилаштво, представници Секретаријатa за за заштиту животне средине града Кикинде протеклог викедна посетили су 27 пчелара, који су до тада пријавили помор медоносних животиња на својим газдинствима. Фитосанитарна инспекција узела је узорке са оближњих њива како би се утврдило због чега су пчеле отроване, а званични резултати се још увек чекају. Пчелари сумњају да је до тровања дошло након третирања пшенице инскетицидом и фунгицидом. Процена штете која је причињена на пчелињацима у првим данима је око 120.000 евра.

Кикиндски пчелари организовали су састанак са представницима покрајинских и републичких удружења пчелара, којем је претходио састанак са чланом Градског већа задуженим за пољопривреду Имреом Кабоком и градоначелником Кикинде Павлом Марковим.

Желели смо да градоначленика упознамо са ситуацијом на терену. Рекао је да ће у складу са својим овлашћењима и могућностима покушати да помогне пчеларима. С обзиром на то да са Градском управом града Кикинде имамо одличну сарадњу, надамо се да ће Град помоћи да ови људи наставе да се баве пчеларством – рекао је Саша Чолак.

Помор пчела евидентан је годинама уназад, а кикиндски пчелари још увек памте 2015. годину, када је страдало 3.509 кошница због третирања семена сунцокрета неадекватним хемијским препаратима. Материјална штета тада је процењена на 700.000 евра.

КАЗНЕ ЗА КОРИШЋЕЊЕ ОПАСНИХ МАТЕРИЈА

Пре нешто више од месец дана удружења пчелара у сарадњи са Фитосанитарном инспекцијом покренуло је акцију заштиту пчела од тровања опасним материјама, која ће трајати током пчеларске пашне сезоне. Уколико се лабораторијском анализом утврди да је биље третирано опасним неоникотиноидима, предвиђене су високе новчане казне.