ЛОКАЛНО НАСЛЕЂЕ ЗА АКТИВНИ ТУРИЗАМ У БАНАТУ

Пре три недеље почела је реализација пројекта „Локално наслеђе за активни туризам у Банату“ који је одобрен у оквиру програма прекограничне сарадње Румунија – Србија. Партнери су Град Кикинда и Западни универзитет у Темишвару, а у реализцију ће бити укључен и Народни музеј у Кикинди. Члан Градског већа Саша Танацков истакао је да је пројекат амбициозно осмишљен.

За наш град је веома важно што има прилику да сарађује са Западним универзитетом у Темишвару. Део нашег културног нематеријалног наслеђа путем овог пројекта сачуваћемо од заборава и преточити га у туристичку понуду – рекао је Танацков.

Менаџер пројекта Петру Штефа, професор на Заподном универзитету у Темишвару, рекао је да му је драго што ће учествовати у још једном пројекту заједно са представницима Кикинде.

Главни циљ пројекта је реализовање ИТ платформе путем које ће се сакупити све вредности локалног нематеријалног наслеђа – истакао је Петру Штефа.

Најважнији резултати пројекта се састоје у публикацији књига „Банат на 10 начина“, Књига рецепата и Годишњег календара догађаја. Један сегмент заједничког пројекта усмериће се и на подизање капацитета кроз програме тренинга за развој предузетничких и туристичких потенцијала. Такође, израдиће се истраживачка студија о развоју туризма, снимиће се кратки филмови који ће промовисати туристичка места и значајане манифестације. Пројекат ће трајати 18 месеци, а укупна вредност је 345 хиљада евра. Буџет Града Кикинде износи 29,5 хиљада евра, а Народног музеја 12,5 хиљада евра.