ЛОКАЛНА САМОУПРАВА НАСТАВЉА ДА ОПСКРБЉУЈЕ ПРОТИВГРАДНЕ СТАНИЦЕ

  • НОВИХ 50 РАКЕТА ЧУВА УСЕВЕ
  • Кикинда је један од ретких градова који помажу стрелце и радарске центре – рекао Драган Јовановић, шеф РЦ „Самош”

 

Недавне штете од града које су задесиле део мокринског атара вероватно би биле и веће, да на време није реаговала противградна заштита. Градоначелник Павле Марков обишао је у уторак противградну станицу, лоцирану на простору некадашњег „29. новембра”.

markov

С обзиром на то да током лета често долази до временских непогода праћених градом, локална самоуправа купила је 50 противградних ракета – навео је градоначелник.

На нама је да учинимо све какао бисмо деловали превентивно и да максимално спречимо потенцијалну штету. Један од начина је и квалитетна противградна заштита, тако да смо и ове, као и претходних година, издвојили знатна средства за набавку противградних ракета, које су помогле да се избегне далеко већа штета на усевима. И ово је начин да помогнемо нашим пољопривредницима – рекао је Павле Марков.

Град Кикинда мотивише и стрелце тако што издваја новац за њихову месечну надокнаду, с обзиром на то да од Републичког хидрометеоролошког завода добијају четири хиљаде динара месечно.

Стрелци у Кикинди увек су спремни да примене противградну заштиту, а међу њима је и тридесетрогодишњи Емил Немет који живи на Банату и већ 16 година испаљује противградне ракете.

Излазим често, а ове године на противградној станици био сам већ 15, 20 пута. Иако нисмо увек испаљивали ракете, морамо да смо приправни. Ове године испуцао сам две ракете јер није било потребе за више у овом делу атара. Физички посао није тежак, али је захтеван јер је важно на који начин се поставља и испаљује ракета, која када излеће направи велики пламен који може да оштети вид и нанесе повреде – каже Емил Немет, противградни стрелац.

За куповину ракета обезбеђено је два милиона динара у градском буџету, а у протекле две, три недеље у атару Кикинде испаљено је 66 противградних ракета, каже Драган Јовановић, шеф Радарског центра „Самош”.

rakete

На територији града Кикинде, захваљујући локалној самоуправи, стрелци су увек имали ракете да дејствују у датом моменту. Кикинда је један од ретких градова који помаже стрелце и радарске центре „Самош” и „Бајшу”, који су задужени за оперативно спровођење противградне заштите. У Кикинди ради 16 противградних станица, а од свих градова и општина у Банату противградне станице у Кикинди располажу са највећим бројем ракета – напоменуо је Јовановић.

У току наредних дана очекује се поново нестабилно време праћено градом, те се може очекивати дејствовање противградних стрелаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *