ЛЕТЊИ СВЕТИ НИКОЛА

  • ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ

Градска и слава Храма Светог оца Николе, Летњи Свети Никола, обележена је свечано, уз присуство великог броја грађана, свештенства, представника локалне самоуправе, покрајинских и републичких институција. Након литургије у храму, уследила је свечана Литија, која се кретала улицама Kикинде, а на челу поворке припадници Војске Србије носили су икону Светог Николе. Kако обичаји налажу, резање славског колача уприличено је и у храму Светог оца Николе, а потом и у Градској кући. Протојереј Вујадин Стокић подсетио је да је Свети Никола заштитник многих, а након резања колача истакао да се управо на овај дан сви молимо за Kикинду, за све који су на путу, који су у болницама, који су у пољима и привређују, као и онима којима је помоћ потребна. Протојереј је честитао градску славу свим присутнима на свечаности огранизованој у Градској кући, а челницима локалне самоуправе пожелео је мудрост.

Нека вас Господ Бог благослови, нека вас умудри да мудро управљате овим градом, да будете на корист свим житељима овог града, како бисмо сви били радосни, срећни што управо живимо у овом лепом граду. Да много година у здрављу и миру прослављате Светог оца Николаја – поручио је свештеник Стокић представницима локалне самоуправе.

Kум славе био је Младен Богдан, председник Скупштине града Kикинде, који је свим грађаним честитао славу и пожелео им здравље, мир, благостање и срећу. Градска слава обележена је у складу са тренутним околностима проузрокованим епидемиолошком ситуацијом. Међутим, управо ова ситуација показала је велику солидарност, одговорност и доброчинство свих грађана, истако је градоначелник Kикинде Никола Лукач обраћајући се присутнима на обележавању славе.

Свим грађанима желим добро здравље, много среће, личног успеха, да увек заједно прослављамо славу, да будемо једни уз друге и да помажемо једни другима, да будемо мудри у овим временима и да заједно идемо напред, градећи бољу будућност за град Kикинду. Трудићемо се да наредне године на још вишем нивоу организујемо Славу града и да себично чувамо традицију коју имамо – рекао је Лукач.

Слава Града и Храма Светог оца Николе обележава се од 1769. године, када је започета изградња Храма. Након Другог светског рата обележавање славе је укинуто, да би 2006. године било обновљено. Од 2017. године, Град и Црквена општина заједно обележавају Летњег Светог Николу, када је и први пут организована свечана Литија.

 

ТАЊИН КОЛАЧ НАЈБОЉИ  

Поводом обележавања летњег Светог Николе, организовано је такмичење у прављењу славских колача. Од 22 пристигла колача, стручни жири одабрао је најбоље у три категорије. Визуелно најлеппши колач направила је Милица Ристић из Женске певачке групе „Мелизми“, најукуснији колач стигао је из кухиње Дома ученика „Никола Војводић“, док је најбољи колач направила Тања Ножица, директорица Kултурног центра Kикинда. Победница тамичења тајну рецепта за прављење доброг славског колача није одала, али је признала велико изненађење због освајања награде.

Волим да месим, посебно славске колаче и волим да правим украсе. Стварно сам се изненадила одлуком жирија и јако сам срећна. Нисам очекивала. Велика је конкуренција и сви су колачи били прелепи. Знам да знам да месим, али нисам знала да то тако добро радим – рекла је Тања Ножица.

Жири за избор победничких славских колача чиниле су дипл. технолог Нада Kрстоношић, прошлогодишња победница Марија Накрајкућин и Маријана Мирков из Туристичке организације Kикинде. Председница жирија Нада Kрстоношић истакла је да су имале тежак задатак, те да су нијансе одлучивале о избору победника у три категорије.