КОВИД 19 – НАГЛО ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У КИКИНДИ

ОМИКРОН СТИГАО И ДО НАС?

  • Поново велики број деце позитивно на вирус корона. Међу оболелима и медицински радници

 

Услед погоршања епидемиолошке ситуације у Кикинди, од уторка је отворена још једна ковид амбуланта у Микронасељу која ради од 7 до 14 сати, док је амбуланта у Светосавској улици отворена од 7 до 20 часова, сазнајемо од директорице Дома здравља др Биљане Марковић.

-Дневно се у обе амбуланте открије четрдесетак новозаражених одраслих суграђана. Показатељ да је ситуација са ковидом у погоршању је и чињеница да након дужег периода имамо и позитивне деце и младих којих је до десетак на дневном нивоу. Са друге стране, вакцинација првом дозом стагнира и константно је лоша. Стога смо донели одлуку да вакцинални пункт у Удружењу пензионера ради од 9 до 16 часова. Имамо болесних лекара и техничара, те је било неопходно да рад прилагодимо новонасталој ситуацији – рекла је др Марковић.

У Општој болници од ковида 19 лечи се шест пацијената. На Дечјем одељењу је седмомесечна беба, а на Инфективном је петоро суграђана старије животне доби и сви су стабилног стања, напомиње анестезиолог др Владимир Прунић, помоћник директора Опште болнице. Има и оболелих лекара и медицинских техничара Опште болнице.

Повећан је број прегледа у болничкој фебрилној амбуланти. Дневно их има тридесетак, али је срећа што је највећи број са благим симптомима и није неопходна хоспитализација. И даље се највише јављају невакцинисани пацијенати – истиче др Прунић.

Све су претпоставке да је у питању омикрон сој вируса. Клиничка слика која је сада изражена је цурење носа, бол у грлу, повишена телесна темепература. Врло је мали број оних са упалом плућа.

Према подацима ЗЗЈЗ у Кикинди је у среду био 231 активан случај.