КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА СУТРА, ПРАВИ СЕ ШИРА ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА

  • НИКОЛА ЛУКАЧ ГРАДОНАЧЕЛНИК
  • Председник локалног парламента биће Младен Богдан (СНС), а заменик градоначелника његова партијска колегиница Дијана Јакшић Киурски. Досадашњи први човек града Павле Марков највероватније будући државни секретар у неком од министарстава. У власт улазе СПС и СВМ

 

Конститутивна седница Скупштине града одржаће се сутра у преподневним часовима. Још увек се не зна да ли ће, сем верификације 39 одборничких мандата, избора председника парламента и његових првих сарадника, уследити промоција новог градоначелника. Извесно је, међутим, да ће најважнија функција у локалној самоуправи припасти напредњаку Николи Лукачу, актуелном начелнику Севернобанатског управног округа.

Досадашњи први човек Кикинде Павле Марков, који је носилац локалне изборне листе „Александар Вучић- За нашу децу“, по свему судећи, наставиће радно-политичку каријеру у престоници. Највероватније прелази у Владу Србије, на функцију државног секретара у неком од министарстава, а док се то не деси, остаје одборник. Такву солуцију понудили су му из врха странке, након што је одлучено да га у улози градоначелника наследи Лукач.

Заменик градоначелника, незванично сазнајемо, биће Дијана Јакшић Киурски (СНС), која долази из овдашњег јавног комуналног предузећа, у којем је протеклих година била један од директора. Председник Скупштине града биће највероватније Младен Богдан (СНС), запослен у Центру за социјални рад, потпредседник парламента поново Биљана Кикић, такође из напредњачког табора, а Жива Кнежевић остаје секретар Скупштине.

До закључења овог броја нисмо успели да сазнамо да ли ће се сутра формирати ново Градско веће, у које, сем напредњака, у оквиру коалиционог споразума, треба да уђу и представници СПС и СВМ, са којима се преговара о будућој сарадњи. Разговори са СВМ су се, сазнајемо из поузданих извора, непланирано и непредвидиво одужили.

Имајући у виду да је убедљиво тријумфовала на изборима, освојивши чак 28 одборничких мандата, Српска напредна странка, у оквиру сопственог кадровског потенцијала, може комотно да у наредне четири године води овдашњу самоуправу. Определила се, међутим, за проширење сопствене коалиције, у којој су још Љајићева Социјалдемократска партија Србије, Вулинов Покрет социјалиста и ПУПС. На помолу је, дакле, шира коалициона власт, која ће у Скупштини имати укупно 34 одборника. У скупштинским клупама седеће петоро опозиционара: двојица из ГГ „Наше мало место“, а по један из Лиге социјалдемократа Војводине, СПАС-а и „Метле“.

Није искључено да се, након верификације мандата и избора скупштинских челника, прво заседање локалног парламента у новом сазиву прекине и, ради потпуног конституисања, настави касније, највероватније наредне недеље. Све зависи да ли ће се до сутра окончати разговори напредњака и будућих коалционих партнера. Преговара се о уступцима овим другима у оквиру расподеле владајућег „колача“.

 

ПРОШИРЕНИ ВЛАДАЈУЋИ СКУПШТИНСКИ САСТАВ, У КОЈЕМ ЋЕ, ПОРЕД НАПРЕДЊАЧКЕ КОАЛИЦИЈЕ, БИТИ И СПС И СВМ, ИМАЋЕ УКУПНО 34 ОДБОРНИКА, ДОК ЋЕ ОПОЗИЦИЈА (ЛСВ, СПАС, ГГ „НАШЕ МАЛО МЕСТО“ И ДСС), У ГРАДСКОМ ПАРЛАМЕНТУ БИТИ ЗАСТУПЉЕНА СА ПЕТ ПРЕДСТАВНИКА.

 

ФУРУНЏИЋ ДА СЕ ПОВУЧЕ

Приликом разговора у врху СНС о новом првом човеку Кикинде и будућем радном задужењу досадашњег градоначелника, сугерисано је да Данило Фурунџић треба да се повуче са места првог човека овдашњег комуналног предузећа. За сада није познато ко би Фурунџића могао да наследи у директорској фотељи.

 

СТОП ЗА ИЛИЋА

Традиционално учешће Пасторових следбеника у овдашњој локалној власти није спорно још од обелодањења изборних резултата, за разлику од дачићеваца, којима је Вучићева странка понудила сарадњу, уз незаобилазан услов принципијелне природе. У контактима на вишем нивоу, наиме, функционери испред СНС задужени за Кикинду отворено су рекли представницима СПС – да у преговорима око нове власти у Кикинди и учешћа у свакој кадровској комбинаторици која уследи нема места за Владимира Илића, иначе носиоца Дачићеве локалне изборне листе.

 

СВИ НАШИ ОДБОРНИЦИ

Од осам учесника локалних  избора чак седам је прешло изборни цензус од три одсто. Напредњачка коалиција освојила је, од укупно 39, чак 28 мандата, а према редоследу на изборној листи, њени одборници су: Павле Марков, Ненад Грбић (СДПС), Саво Орељ(ПС), Биљана Кикић, Дијана Јакшић Киурски, Никола Лукач, Радован Субин (ПУПС), др Милован Блажић, Милица Трипиновић Попов, Наташа Брканлић, Никола Војиновић, Нинослав Чујић, др Душан Прекратић, Александра Фелбаб, Босиљка Срдић, Живко Угреновић, Бојан Микалачки, Драган Кецман, Сања Војводић, Зита Алексић, Душан Попесков, Бранислав Илијев, Недељко Цимеша, Јања Васиљевић, Милена Ђурђевић, Младен Богдан, Илија Рађеновић и Срђан Сивчев. Након формирања власти и преласка појединаца на функционерска места, врата Скупштине отварају се за још некима с листе.

Одборници социјалиста су Владимир Илић, Младен Ђуран, Гордана Трнић Иличић и Ђорђе Тешин, а Савеза војвођанских Мађара Шандор Талпаи и Ержебет Савановић. Будући опозициони скупштински блок чиниће Горан Думитров и Небојша Цукић (Група грађана „Наше мало место“). Александар Аћимов ( Шапићев СПАС), Мирослав Грујић (Лига социјалдемократа Војводине) ) и Ладислав Томић (Колација „Метла“, односно ДСС)