КОМПЛЕТНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПИЈАЦЕ

  • ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ ОБИШАО ГРАДИЛИШТА У КИКИНДИ И БАШАИДУ
  • Градска пијаца, након више деценија, добија изглед и функционалност какву Кикинда заслужује. Градоначелник Павле Марков подсетио да се у Кикинди тренутно изводе радови на 30 локација, што потврђује да се град развија, а да локална самоуправа реализује и велике пројекте, попут темељне обнове пијаце

Грађевинска сезона на територији града Кикинде у пуном је јеку. Како у самом граду, тако и у селима, изводе се многобројни радови на побољшању услова живота и рада свих грађана.  Комплетна реконструкција пијаце у Кикинди, односно уређење пијачног простора и изградња пратећих објеката започета је почетком овог месеца. Тренутно се ради прва од планиране три фазе, а потпуни завршетак свих радова очекује се за око две и по године.

Продавци на зеленој пијаци због тренутних радова измештени су на плато испред пијачног простора. Завршетак прве фазе, чија вредност је око 40 милиона динара, очекује се до краја ове године, када ће и продавци моћи да своје производе продају у бољим условима.

Поред естетских, додатни бенефит реконструкције пијаце јесте тај што ће продавци и купци бити заштићени од свих временских непогода. Након завршетка свих планираних радова, пијачни комплекс чиниће затворени објекат који испуњава све стандарде.

Према речима градоначелника Града Кикинде Павла Маркова, у питању је капитални пројекат за град Кикинду, чија је укупна вредност процењена на око 260 до 300 милиона динара.

– Ради се о неких 2.500 до 3.000 квадратних метара. Овај део објекта ће обухватити приземље, биће наткривена пијаца, дакле модерна и потпуно нова пијаца. Биће услова за далеко бољи рад, Кикинда ће добити један не само важан објекат, већ и објекат достојан једног града и онога што Кикинда тренутно јесте – рекао је градоначелник.

Поред реконструкције пијаце, у самој Кикинди се, према речима Маркова, трентуно изводе радови на око 30 градилишта, а тај број до краја лета ће бити и повећан.

– Сам развој привреде и оно што смо урадили у претходне три-четири године долази сада до изражаја, паралелно са тим почињемо и са изградњом градске пијаце и једно прати друго. То је најбољи показатељ да се град развија и да причамо и радимо велике пројекте – рекао је градоначелник.

Од почетка грађевинске сезоне завршена је изградња тротоара и део кишног одвода на Мокринском друму, паркинг на стадиону, а тренутно се ради реконструкција фасаде на згради Културног центра, потом крова у Центру за пружање услуга социјалне заштите, гради се мобилијар на простору Галадске. У наредних месец и по дана у плану је изградња фекалне канализације у делу слива Шумице, затим изградња платоа у блоку Галдска, реконструкција Србобранске улице, изградња моста на Старом језеру.

ПРОДАВЦИ ВЕРУЈУ У БОЉЕ

Последњих 20 година повртар Александар Гаврилов из Кикинде своје производе продаје на пијаци.

– Што се тиче будуће пијаце, надам се да ће бити боља. Профит зависи од муштерија, па се надамо да ће бити више муштерија. Ако стандард иде на боље, онда је и продаја боља – рекао је овај Кикинђанинm

ОБИМНИ РАДОВИ У БАШАИДУ

Поред радова на реконструкцији и изградњи у самој Кикинди, разни пројекти на побољшању услова живота и рада мештана реализују се и у селима на територији града. У Башаиду се тренутно, између осталог, гради нова пијаца у центру села, која ће заменити досадашњу која нема адекватне услове за продају и куповину.

Мештани Башаида након завршетка радова, у току наредног месеца, свеже и домаће производе, робу и остале потребне ствари које продавци нуде, моћи ће да купују на новој пијаци. Како је рекла Милица Литрић, која лето проводи у Башаиду, промене су увек добродошле.

– Све што се ради, све је лепо. Радујем се било каквој промени, а оне су сигурно позитивне. Башаид ће имати лепу пијацу. Овде још, колико ја знам, недостаје канализација и онда би сва инфраструктура била промењена за живот у овм селу – рекла је она.

Средства за ову намену издвојена су из буџета Града, а градоначелник Кикинде Павле Марков обишао је радове који су у току.

– На овај начин ћемо подићи ниво квалитета самог села на један далеко виши ниво. Тренутно су радови на самој подлози, након тога долази конструкција, тезге и добићемо наткривену пијацу. У сваком случају, један мали леп пројекат и надам се још једном да ће бити веома користан за све грађане – рекао је Павле Марков.

Поред изградње сеоске пијаце, у Башаиду се, према речима председника ове Месне зајендице Бојана Микалачког, раде и други грађевински радови.

 – Уводи се грејање у биоскопској сали, ради се на фудбалском стадиону, сређује се сала за венчања, урадиће се и паркинг поред пијаце како би људима било приступачније место када дођу, сређује се гробље – навео је Микалачки.

Како је рекао градоначелник Марков, за Град је важно да се развија све оно што окупља мештане села и део је њиховог живота. Тако се на стадиону Фудбалског клуба „Војводина“ изводе радови на реконструкцији крова свлачионица и управне зграде.

– Већ сада је један одличан, прави клуб, а са овим радовима само ће се побољшати услови и само село и Фудбалски клуб ће добити један нови сјај. Ем што ће привући људе, на неки начин ће и омогућити да сви они који долазе овде могу да виде нешто ново, квалитетно и да се домћини подиче оним што имају – рекао је Марков.

Фудбалски клуб „Војводина“ окупља око 70 деце, као и 25 спортиста који су обухваћени у такмичарском погону.