КОМПАНИЈА ИЗ МАЂАРСКЕ УСЕЉАВА СЕ У ПРОСТОР НЕКАДАШЊЕГ „БАНИНИЈА“

  • „ТИСА“ОТВАРА ПОГОН У КИКИНДИ
  • Уз посредовање Градске управе компанија „Јафа“издала је простор некадашњег „Банинија“ на годину дана компанији „Тиса аутомотив“, где ће у почетку бити запослено 320 радника, са тенденцијом да их буде и 1.000

 

У старом погону фабрике „Банини“, у Улици Николе Тесле, од августа поново почиње производња, али овога пута електричних каблова за ауто-индустрију. Наиме, компанија „Јафа“, у чијем власништву је погон, издала је тај простор на годину дана компанији „Тиса аутомотив“. Ова мађарска компанија има погоне у Сенти и Бечеју и тренутно запошљава око 1900 особа, од који је око 700 из Кикинде. Управо овај број био је мотив да компанија започне пословање и у Кикинди, а директор компаније „Тиса аутомотив“ Акош Барна нагласио је важност кикиндских радника за ову компанију.

Да није било њих, ми не бисмо били ту где јесмо. Они поред осмочасвоног рада проведу још два сата у путу током дана. Пуно њих из града Кикинде је напредовало, тако да нам руководство у новом погону неће представљати проблем – рекао је Барна.

У новоотовореном погону, за почетак, радиће 320 радника, од којих ће половина бити новозапослених, а 160 радника прећи ће из сенћанске фабрике.

Компанија „Тиса аутомотив“ послује у оквиру „Тиса групације“, која ове године пуни 80 година. Према речима Андраша Гладинеца, предедника Одбора директора „Тиса Групације“, највећа и најбоља одлука коју су донели у последњих 30 година је да отворе погон у Србији.

Свечаном потписивању уговора о закупу присуствовао је и градоначелник Кикинде Павле Марков, који је овај догађај окарактерисао као веома значајним за град.

Годинама имамо перманентно побољшање услова пословања у граду. Сада имао око 3100 незапослених особа, што је суштински дупло мање у односу на бројку која је била када смо преузели вођење града. Наш циљ је да наставимо овим темпом и да у наредном периоду доведемо незапосленост на најнижи ниво последњих деценија – рекао је Маков и додао да потписани уговор говори да Кикинда иде напред и остварује позитивне резултате.

Директор компаније „Јафа“ Бојан Кнежевић рекао је да издавање у закуп погона Банинија представља значајну ствар за Кикинђане, како за оне који су већ запослени у „Тиса аутомотиву“, тако и за оне који чекају радно место. Из тог разлога, према његовим речима, дали су подршку овом пословном подухвату компаније „Тиса аутомотив“.

По истеку закупом уговореног рока, менаџмент компаније донеће одлуку о томе да ли ће рок бити продужен или ће се у Кикинди градити нова фабрика.


ЦИЉ 1000 ЗАПОСЛЕНИХ

Производња електричних каблова у старом погону „Банинија“ започеће на око 4000 квадратних метара, али је крајњи циљ да око 1000 радника ради на 10.000 квадратних метара до јула наредне године. План је да сви запослени из Кикинде, који тренутно раде у Сенти, добију радно место у родном граду.