КОД ЧЕТВОРО КИКИНЂАНА РЕГИСТРОВАНО ПРИСУСТВО ВИРУСА ГРИПА ТИП „Б“

  • РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ
  • Ситуација се прати у Заводу за јавно здравље. Код још неколико хоспитализованих пацијената – симптоми слични грипу

 

Код четири особе у Кикинди потврђено је да су оболеле од грипа. Према речима др Татјане Пецарски Караћ, начелнице Одељења за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље, вирус грипа изолован је код једног детета и три одрасле особе.

Код једне од раније хоспитализованих особа наступила је компликација у виду упале плућа. Узорак је узет и послат Институту за јавно здравље Војводине и ових дана резултат је показао присуство вируса Тип „Б“.

Како напомиње наша саговорница, у наредном периоду очекује се већи број оболелих. Уназад две године у Севернобанатском округу био је доминатан вирус грипа тип „А“, сада је то тип „Б“. Вакцина против грипа садржи и заштиту против типа „Б“.

др Татјана Пецарски Караћ.

Ове године на територији Кикинде против грипа вакцинисано је 3.017 особа што је изнад петогодишњег просека. Имали смо велико интересовање за вакцину, а поједини грађани који су били заинтересовани за овај вид заштите, нису успели да добију вакцину јер су све дозе које су дистрибуиране домовима здравља дате тако да је план испуњен сто одсто – објаснила је др Татјана Пецарски Караћ.

Пет доктора, лекари опште праксе и педијатри који раде са предшколском и школском децом део су тима који обавља сентинел надзор, односно прате да ли и колико има грађана који имају обољења сличних грипу. Они су регистровали већи број обољења сличних грипу код Кикинђана у протеклом периоду.

Сарадња са здравственим радницима из Дома здравља и Опште болнице је одлична. Такав однос даје резултате и међу првима у земљи потврђујемо циркулацију вируса грипа у Округу – закључила је др Татјана Пецарски Караћ.

Клиничка слика подразумева главобољу, слабост, малаксалост, болове у мишићима и високу температуру.