КИКИНДУ ПОСЕТИО МИНИСТАР ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ

НА ДОБРОМ ПУТУ

  • Министар Момировић поздравио је почетак изградње фабрике воде и рекао да су пројекти попут овог најпотребнији нашој земљи. Лукач истакао да је ово велики дан за Кикинду

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, Рудигер Хартман, директор KFW представништва у Београду, и градоначелник Никола Лукач са сарадницима озваничили су почетак изградње фабрике воде у нашем граду. Овом приликом министар Момировић истакао је да су еколошки и комунални пројекти попут овог најпотребнији нашој земљи.

Фабрика воде од велике је важности не само за Кикинду, него и за остале локалне самоуправе у Војводини са сличним проблемима. Циљ нам је да овај пројекат буде пример добре праксе и за остале градове и општине у Војводини. Лично сам се уверио колико је локално руководство посвећено решавању овог проблема и овом пројкету. У завршној смо фази и пројектовања постројења за прераду отпадних вода што ће нам омогућити да у природу избацујемо чисту воду. Морамо да створимо еколошки чисту државу јер то дугујемо нашим поколењима – рекао је Момировић.

Рудигер Хартман напоменуо је да је КФW посвећен развоју зелене агенде и развоју и унапређењу комуналних услуга у Србији.

До сада смо уложили 80 милиона евра, а корист од инвестирања има 20 локалних самоуправа у Србији. У фабрику воде у Кикинди уложићемо шест милиона евра, а остатак новца обезбедили су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и локална самоуправа. Овим улагањем решиће се проблем пијаће воде у Кикинди. Технологија која ће бити примењена потврђена је на Институту за воду у Немачкој. Пилот тестирање обухватило је услове који постоје у Кикинди – прецизирао је Хартман и напоменуо да очекује да да Град Кикинда конкурише за средства за прераду и третман отпадних вода који је у припреми.

Градоначелник Никола Лукач овом приликом истакао је да је ово велики дан за Кикинду.

Након више деценија у Кикинди је почела реализација великог пројекта, изградње фабрике воде. У протеклих пет-шест година интензивно смо радили на решавању овог проблема, проналажењу најбоље технологије и сигуран сам да ће доказана технологија наших пријатеља из Немачке допринети да Кикинђани имају здраву пијаћу воду какву заслужују. Инвестиција је вредна 11, 4 милиона евра. У првој фази биће уложено 9,6 милиона евра – казао је Лукач и додао да очекује да ће радови бити завршени у наредне две године.

 

Домаћини и гости разговоре о будућим улагањима и пројектима наставили су у Градској кући. Томислав Момировић, као најважнији пројекат на ком се ради, истакао је брзу саобраћајницу од Кикинде до Сомбора.

Велики посао урадили смо у претходним годинама, али имамо још пуно тога на чему треба да радимо. И овом, али и другим градовима дугујемо да их додатно подигнемо и зато ће мера успеха будуће Владе бити изградња брзе саобраћајнице од Накова до Бачког Брега. Ми морамо Кикинду и Сомбор да интегришемо у саобраћајни систем Републике Србије и то ће бити најбоља субвенција за све компаније које овде послују. У завршној смо фази започињања пројекта који је подељен на три дела. Одлучили смо да покренемо из два правца од Сомбора и од Кикинде, односно од Бачког Брега где радови почињу за месец- два дана и од Накова где се планирају од јесени. Поред тога, интензивно преговарамо о томе да гранични прелаз Наково-Лунга буде отворен 24 сата, о чему сам већ разговарао са својим румунским колегом. Посета која је требало да се реализује у наредних неколико дана, услед објективних разлога, одложена је за после избора. Са градоначелником Лукачем разговарали смо и о обилазници око Башаида, као и о путном правцу од Кикинде ка Мокрину и Чоки. Максимално ћу се потрудити да убрзамо санацију ових путних праваца који су државни путеви – рекао је Момировић.

Циљ Градске управе је да радови на брзој саобраћајници отпочну што пре, јер ће она донети значајан бољитак за град, истакао је Лукач.

Уз брзу саобраћајницу, Кикинда ће постати транзит што ће повећати инвестиционе потенцијале читавог региона. Повезаност са Румунијом и Европском унијом значиће свим привредницима, али и грађанима. Нови путни правац донеће и отварање радних места и долазак инвеститора. За то се боримо и сигуран сам да ће Кикинда бити још бољи град за живот. За нас су важне и саобраћајнице од Кикинде до Руског Села и Мокрина о којима смо такође разговарали и које је неопходно реконструисати – рекао је Никола Лукач.

 

НЕОСНОВАНЕ ОПТУЖБЕ

 

Поводом натписа у појединим медијима да је у току функционерска кампања, Момировић је подсетио на недавно отварање радова дела ауто-пута између Прељина и Паковраћа.

На отварању радова ове важне деонице није био председник Републике Србије Александар Вучић. Није био ту да се слика, а причамо о најкапиталнијем пројекту у протеклих годину дана који смо започели. Толико о функционерској кампањи. Нисмо желели да „бодемо очи“ свима који нас неосновано оптужују, истим онима који, када су били власт, нису могли да изграде ни километар ауто-пута. Ми данас пројектујемо и градимо више од хиљаду километара ауто-пута – рекао је Момировић.