КИКИНЂАНИМА МАТЕМАТИКА ЈАЧА СТРАНА

 

НОВАК ДЕСПОТОВИЋ  – МЛАДИ ГЕНИЈЕ 

 

Ученик Основне школе „Вук Караџић“ Новак Деспотовић актуелни је државни првак у математици. Тим поводом организованим пријем у кабинету градоначелника Николе Лукача

 

Интересовање за математику Новак Деспотовић показао је још као трогодишњак, а последња у низу медаља јесте златна, освојена на државном првенству одржаном протекле школске године. Сумирајући искуство са такмичења, Новак потврђује да је задовољан оствареним успехом, с обзиром на то да је освојио максималан број поена, односно сто.

Задаци су били тешки, али сам се целе године спремао. Свакога дана сам радио по пет-шест задатака и такмичење ми није толико тешко пало. На државном првенству смо решавали пет задатака и ја сам их урадио за око 40 минута, након чега сам их разрађивао – испричао је Деспотовић.

Новак је овог септембра кренуо у осми разред Основне школе „Вук Караџић“, а своје средњошколско образовање планира да стекне у Математичкој гиманзији у Београду. Током свог досадашњег школовања освојио је многобројне медаље на домаћим и међународним такмичењима, а за иста се припремао уз помоћ своје наставнице Весне Киурски.

Пратим Новака од када је био трећи разред. Пратила сам његов рад, брзину, вештину код израде задатака. У прилог његовој величини говори чињеница да је да за први и пети задатак на државном такмичењу изнашао решења које Друштво математичара није очекивало, у супртоном би тај начин био забележен у кључу. Његово име познато је свим докторима математике у Србији. Велика је част имати га за ученика. Новак је ученик који је одавно надмашио свог учитеља – рекла је наставница Киурски. Она је још додала да Новаков успех представља круну њене педагошке каријере, с обзиром на то да за месец дана одлази у пензију.

Поводом оствареног резултата на државном такмичењу, за Новака Деспотовића и његову наставницу Драгану Киурски организован је пријем у Градској кући. Градоначелник Кикинде Никола Лукач том приликом честитао је Новаку на досадашњим резултатима и у име Града Кикинде поклонио му лаптоп.

Новак је понос својих родитеља, школе и Града Кикинде. Искрено му честитам и желим му успех и да са још већим жаром учи математику. Новак, као и други таленти из нашег града треба да знају да ће у Граду Кикинда имати подршку, а они ће, сигуран сам, понети добар глас о нашем граду и достићи изузетне нивое у својим областима – рекао је Лукач.

Новак Деспотовић наставу прати по индивидуализованом образовном програму за таленте још од 5. разреда. То значи да поред редовног програма, Новак добија и додатни материјал за рад. Поред математике, талентовани Кикинђанин остварује сјајне резулатате и из информатике.