КИКИНЂАНИ МЕЂУ НАЈРЕВНОСНИЈИМ УЧЕСНИЦИМА НАГРАДНЕ ИГРЕ „УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ“

ГРАЂАНИ ЗА КИКИНДУ ОСВОЈИЛИ 23.000 ЕВРА

 

Кикинђани су у наградној игри „Узми рачун и победи“ за свој град успели да освоје 23.000 евра. Како правила ове наградне игре предвиђају, локалним самоуправама одакле пристигне највише фискалних рачуна и слипова, припада новчана награда, а наша средина била је на трећем месту од 187 у категорији великих општина. То значи да је сваки Кикинђанин послао по 25 фискалних рачуна у овогодишњој наградној игри која је имала огромну подршку грађана. Градоначелник Павле Марков захвалио је свима који су учествовали у наградној игри и тако помогли у борби против сиве економије, што је и био циљ.

Новац ће моћи да се потроши на један од три пројекта, а суграђани ће онлајн гласањем одлучити за који. Први пројекат предвиђа замену столарије у Дечием и Школском диспанзеру и адаптацију пролаза између два објекта. Уколико се изгласа овај пројекат из градског буџета биће издвојено још 800.000 динара за суфинансирање. Други пројекат односи се на замену мобилијара на дечјем игралишту које се налази на Старом језеру. Потојећи мобилијар је девастиран и уништен. Трећа понуда за гласање биће куповина специјализованог возила за потребе корисника Центра за пружање социјалне заштите.

Министарство државне управе и локалне самоуправе осмислило је наградну игру како би скренуло пажњу грађанима на њихово законско право да уз купљену робу добију и фискални рачун.

Осим града и Кикинђани су прошле и ове године имали успеха у наградној игри. У нашу средину стигла су три аутомобила марке фијат 500 Л, који су и једна од главних награда.


ПОЗИВ

ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕГ ПРОЈЕКТА У ОКВИРУ НАГРАДНЕ ИГРЕ „УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ 2018“

 

Поштовани грађани Кикинде,

Обавештавам вас, да сте својим учешћем у наградној игри „Узми рачун и победи 2018“ омогућили да Град Кикинда, у категорији осталих великих општина у Републици Србији, буде трећи по броју послатих коверата/рачуна, што нас је сврстало у круг добитника новчане награде у износу од 23.000 еура. Према пропозицијама наградне игре, тај новац биће бити утрошен у реализацију једног  пројекта који директно доприноси подизању квалитета живота у нашој локалној заједници. Град Кикинда је код Министарства државне управе и локалне самоуправе кандидовао три предлога, а на свима нама је да донесемо коначну одлуку.

Овим путем, позивам Вас да свој глас дате једном од три предлога. Гласање можете извршити на неколико начина:

  • електронски – путем официјалног сајта Града Кикинде, односно његовог Facebook налога
  • лично, на предвиђеном и видљивом месту испред зграде Градске управе – убацивањем анкетног листића у гласачку кутију.

 

Према правилима наградне игре, гласање ће се одржати од  1. до 15. јуна 2018. године, након чега ће бити објављени коначни резултати.

Предлози за које се можете опредељивати су следећи:

 

  1. Унапређење доступности здравствене заштите деце и омладине у Кикинди

 

Дечји и Школски диспанзер Дома здравља Кикинда је установа примарне здравствене заштите која пружа педијатријске услуге најмлађим становницима Кикинде, укључујући и девет села са подручја нашег града. Услугама Дечјег и Школског диспанзера обухваћена су сва деца предшколског и школског узраста током целе године и ова здравствена установа на годишњем нивоу има више од 8.000 корисника. Овим пројектом предвиђени су радови на уређењу пешачке и колске стазе у дворишту објеката, затим, уређење заједничког дворишног платоа, као и постављање приступне рампе за децу са инвалидитетом и мајке са децом у колицима. Такође, предвиђена је и замена столарије (прозори и врата) у оба диспанзера. На тај начин биће повећана енергетска ефикасност објеката, као и њихова физичка доступност, а све то у функцији повећања квалитета примарне здравствене заштите најмлађих у Граду Кикинда.

 

  1. Дечија радост – изградња дечијег игралишта на локацији „Старог Језера“ у Кикинди

 

„Старо Језеро“ представља јединствену целину која обухвата површину око 5 хектара на којој се налазе бројни туристичко-рекреативни садржаји: два вештачка базена спојена са каналима за циркулацију воде, затим, пешачке стазе, сојеница/салетла, мини голф терен, излетничке клупе и столови, теретана на отвореном и дечије игралиште. Имајући у виду број и структуру корисника, Град Кикинда планира додатно уређење овог простора, као и његово спајање са СЦ „Језеро“. Овим пројектом предвиђена је потпуна реконструкција постојећег дечијег игралишта и постављање потпуно нових и атрактивних справа и конструкција за игру и разоноду деце. Такође, предвиђено је постављање додатног мобилијара (клупе, канте, столови). На тај начин биће створен простор за квалитетније и здравије провођење слободног времена, како деце, тако и њихових родитеља.

 

  1. Набавка комби возила за дневни боравак за децу, младе и одрасле особе са физичким и интелектуалним оштећењима у Кикинди

 

„Центар за пружање услуга социјалне заштите Града Кикинде“ основан је на седници Скупштине Града 29.12.2013. године и као установа социјалне заштите, он пружа услуге дневног боравка за децу, младе и одрасле особе са физичким и интелектуалним оштећењима, а од 2017. године и услуге личног пратиоца детета.

Овим предлогом пројекта предвиђена је куповина новог комби возила за потребе 28 корисника Центра.

То би побољшало свакодневно коришћење услуга Дневног боравка, али и чешћи и квалитетнији рад ван просторија Центра, што је веома значајно, јер то доприноси укључивању корисника у свеукупни живот локалне заједнице.

Павле Марков

ГРАДОНАЧЕЛНИК