КИКИНДА ПРОСЛАВЉА СТОТУ ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  • ВЕК СЛОБОДЕ И ПРИСАЈЕДИЊЕЊА

 

Низом манифестација, у Кикинди се ове недеље прославља сто година од ослобођења у Првом светском рату и век од присаједињења Војводине Србији. Овим поводом у нашем граду приређено је неколико изложби, положени су венци на споменик учесницима Првог светског рата, откривена је спомен-плоча у холу Градске куће… Свечаној академији у Народном позоришту присуствовале су бројне званице, међу којима су били председница Народне скупштине Маја Гојковић, председник Владе АПВ Игор Мировић, генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, потпредседница Скупштине АПВ Снежана Седлар, покрајински секретари Владимир Галић и Ненад Грбић, Зоран Милошевић, Драгана Милошевић, државни секретар у Министарству за заштиту животне средине др Бранислав Блажић и многи други.

Свечаном академијом у Народном позоришту прослављен је век ослобођења Кикинде у Великом рату. Важном историјском догађају за наш град присуствовали су председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председник Владе Војводине Игор Мировић, потпредседници Покрајинске владе, покрајински  и државни секретари, народни посланици, црквени великодостојници, локални званичници. Поздрављајући присутне градоначелник Павле Марков истакао је да су  Кикинђани од самог оснивања града у сред непрегледне мочваре  имали задатак да негују традицију и обичаје српства.

Пошто је расформирана Војна Крајина Срби граничари овде су пронашли свој дом. Некадашњи војници постали су вредни ратари и оснивачи новог града. У времену које је долазило Кикинда је постала стуб и светионик српства. Радом, упорношћу и истрајношћу Кикинђани су од бечког двора изборили посебне привилегије успостављањем Великокикиндског дистрикта, прве териоторије на којој су Срби били слободни. Наш град постаје место слободарског размишљања, место развијања идеје присаједнињења са матицом Србијом.  У ратним годинама све,  се мења, али жеља за припајањем све је јача. У годинама Великог рата Кикинда је дала највише добровољаца који су одбијајући да постану део Аустроуграске војске постале део војске Србије.  Око 1.400 Срба из Кикинде и околине били су део Прве српске добровољачке јединице. Пре 100 година 20. новембра наш град постао је слободан. Пратећи историју и чувајући обичаје и данас стојимо слободни поносни на наше претке са жељом да постанемо достојни потомци, али и они који ће Кикинду водити кроз ново време развоја и успеха   – рекао је Павле Марков.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић честитајући Кикинђанима Дан ослобођења говорио је о три начела која се негују у нашој земљи: заједништво, слобода и равноправност.

Никада не смемо да заборавимо да је пре једног века овде стигла слобода. У војсци која се борила било је на хиљаде добровољаца из Војводине и у биткама су дали најдрагоценије што су имали своје животе. Слобода је довела до тога да се испуни вековна тежња да се војвођанске области припоје Краљевини Србији. Снага слободе, заједништва и равноправности је суштина нашег живота и наше будућности. На темељу слободе данас можемо да говоримо о стогодишњици живота са великим успесима. Заједништво је веома важно за Војводину, док су сви који живе са нама потпуно и у свему равноправни – закључио је Мировић.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић подсетила је да се у години великих јубилеја мора одати почаст јунацима који су са најичистијим циљем исписали најславније странице наше историје.

Славећи наше претке, славимо слободу коју су нам донели пре 100 година у овај град. Ово је истовремено и подсећање на дан одржавања Велике народне Скупштине у Новом Саду на којој је донета историјска  и најзначјанија одлука у 20. веку одлука о присаједињењу. Пре једног века Србију нису успели да сломе. Сачували смо слободарски дух свесни да само тако можемо да живимо достојанствено у својој земљи. Јединство показано још пре стотину година и данас је предуслов остваривања националних приоритета Србије, напретка и развоја у савременим околностима. И данас морамо чувати мир јер само тако можемо сачувати животе које смо у прошлости лако губили. Наша обавеза је да сачувамо ову земљу водећи се идеалима: слободе, независности, тежећи пуној равноправности, развоју и напретку свих наших грађана. Улажући у будућност и мир улажемо у будуће генерације – поручила Маја Гојковић.

Свечана акдемија увеличана је документарно-играним филмом „Жива историја“. Филм су припремили режисер и глумац Драган Остојић и историчар Срђан Сивчев.