КИКИНДА ПОД СНЕГОМ И НА МИНУС 10

  • СЛУЖБА РАДИ, СВИ ПУТЕВИ ПРОХОДНИ

 

Приликом последњег снежног таласа који је захватио Србију, Зимска служба града Кикинде на чишћење саобраћајница које су у њиховој надлежности утрошила је око 70 тона соли. Путеви првог приоритета су проходни и чисти, док снега и леда још увек има на путевима нижег приоритета и пешачким зонама. Према оцени команданта Штаба зимске службе Миливоја Лињачког, снег, иако је падао два дана у слабијем интензитету, створио је одређене проблеме на саобраћајницама.

Нисмо били у могућности да склањамо нешто пуно снега са пута, јер је нападао мање од седам центиметара. Со смо посули на путеве првог приоритета и то смо усклађивали са тада тренутним временским температурама. Након тога смо отопљени снег уклањали са путева. Што се тиче путева другог приоритета, камионима смо очистили вишак снега али није било сврхе посипати со. Она не би деловала, јер је температура била и до десет степени испод нуле, а у тим улицама нема довољно саобраћаја и возила који би својим пнеуматицима могли да потискују со у снег и топили га – објаснио је Лињачки.

У току овог снежног таласа догодило се и неколико саобраћајних незгода, а махом је било у питању излетање са пута. Деоница државног пута од Башаида ка Меленцима, према речима Лињачког, задавала је веће проблеме. За одржавање овог пута у зимском периоду задужено је ЈП „Србија путеви“, те је Лињачки рекао да ће послати допис надлежнима у вези са тим, како би се у будућности предупредио проблем, а све у циљу проходности свих путева на територији града Кикинда.

На градском тргом пешацима је кретање отежано због слоја снега и леда који се тамо још налази. Командант Зимске службе објаснио је да је со бачена, али температура је била у великом минусу и није могла да делује. Поред тога бачен је и песак, али он, према речима Лињачког, није најбоље опција.

Песак прља трг, касније улази у кишну канализацију и запушава је. Поред тога, трг иако је поплочан, валовит је због слегања и то отежава чишћење. Одржаћу састанак са извођачима радова како бисмо пронашли решење да одржавање градског трга у зимском периоду буде на вишем нивоу, да поспешимо рад и да и трг буде као и улице првог приоритета  – рекао је Лињачки.

Зимска служба града Кикинде тренутно на лагеру има још око 80 тона соли, али допуна се ради одмах по утрошку одређене количине. Лињачки је навео да су машине и људство спремни и похвалио је запослене на одржавању путева који су напоље када веје снег и ноћу, када су температуре у минусу.