КИКИНДА НА ДОБРОМ ПУТУ

  • БРЗА САОБРАЋАЈНИЦА ДО КИКИНДЕ УВРШТЕНА У НАЦИОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИОНИ ПЛАН
  • Процењује се да ће изградња пута између Сомбора и Кикинде, у дужини од 123 километра, вредети до 700 милиона евра. Председник Александар Вучић за будућу саобраћајницу рекао да ће имати пресудни значај за долазак инвеститора

Председник Србије Александар Вучић најавио је почетак изградње брзе саобраћајнице Бачки Брег – Кикинда. Вучић је приликом недавне посете Севернобачком округу рекао да ће се изградња ове саобраћајне копче западне и источне стране Војводине наћи у Националном инвестиционом плану. Саобраћајница би са западне стране спајала Бачки Брег и Сомбор, са Кикиндом и Наковом. Места кроз која ће пролазити овај пут су Кула, Врбас, Србобран и Нови Бечеј. Вучић је рекао да би та брза саобраћајница била попут паралеле која би се наслањала на вертикалу Коридора 10 и то би значило много за Западнобачки, Севернобачки и Јужнобачки округ, али и цео северни Банат.

То би било од пресудног значаја за довођење инвеститора и тиме бисмо још један велики прелаз направили од малог прелаза, тако да би грађани са обе стране имали лакши прелаз мађарско-српске границе– истакао је Вучић.

Речи председника потврдила је и приликом посете Кикинди потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Она је нагласила да ће у путну инфраструктуру Севернобанатског округа у овој години бити уложено 4,3 милијарде динара.

Већ радимо пројекат за брзу саобраћајницу између Сомбора и Кикинде у дужини од 123 километра, са проценом да ће вредети до 700 милиона евра– навела је министарка и додала да би радови могли да почну већ на пролеће наредне године.

Градоначелник Кикинде Павле Марков навео је да ће локална самоуправа радити на реконструкцији пута од Башаида према Зрењанину, као и на локалним путевима од Кикинде према Мокрину и Руском Селу. Марков је изнео да ће остварењем намера Владе, Кикинда бити на огромном добитку и да ће изградња брзе саобраћајнице у потпуности променити слику града.

На последњој седници у 2019. години, посланици Скупштине АП Војводине изгласали су више покрајинских скупштинских одлука у вези са доношењем просторних планова за подручја посебне намене. Једна од њих је и одлука о изради Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора државног пута првог б реда гранични прелаз са Мађарском (Бачки Брег)–Сомбор-Кула-Врбас-Србобран-Бечеј-Кикинда–Гранични прелаз са Румунијом (Наково).

Један од најактивнијих у залагању за реализацију овог великог инфраструктурног пројекта је Миленко Јованов, шеф посланичке групе Српске напредне странке у Покрајинском парламенту.

У изјави за наш лист, рекао је да ће ова брза саобраћајница донети драматичне промене Кикинди.

Прво, захваљујући њој град ће бити повезан са Коридором 10, што значи бржи излазак на ауто-пут и бољу повезаност са другим деловима Србије, што је важно и за грађане и за привреду. Друго, ако погледамо у мало ширем контексту, тај пут неће повезивати само Кикинду и Сомбор, већ ће представљати везу између Румуније и Мађарске, односно Румуније и Хрватске, будући да се планира и потпуна реконструкција пута који би представљао крак ка граници са Хрватском. Дакле, изградњом ове саобраћајнице Кикинда дефинитивно престаје да буде „окретница аутобуса“ и последња станица, што ће довести до потпуне промене у многим областима живота града– истакао је Миленко Јованов.

Нова саобраћајница, којом ће по први пут бити спојен западни и источни крајеви Војводине, предвиђено је да има четири траке, по две у оба смера. Уместо за више од два сата, колико се постојећом везом  стиже од Кикинде до Сомбора, новом саобраћајницом стизаће се за мање од сат времена.

 

ПУТ ЗНАЧАЈАН ЗА РАЗВОЈ

Члан Покрајинске владе и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, у уводном излагању приликом доношења одлуке у Скупштини АПВ, рекао је да ће израда Просторног плана обезбедити реализацију стратешких циљева у области друмског саобраћаја и повезаће Бачку и Банат, што ће у значајном делу омогућити развој привреде. – Цела деоница дугачка је 170 километара. Паралелно са израдом планског документа, израдиће се и идејни пројекат са студијом о оправданости Средства за израду идејног пројекта са студијом оправданости обезбедиће ЈП „Путеви Србије“– навео је Владимир Галић.

 

ОБИЛАЗНИЦЕ И ПУТ ДО МОСТА НА ТИСИ

У Севернобанатском округу планирано је још неколико крупних инвестиција везаних за путну инфраструктуру у наредном периоду. – Градиће се обилазнице око Сенте и Кањиже, пут од Кикинде до моста на Тиси, и сам мост који треба реконструисати – рекао је начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач.