КАТАКЛИЗМИЧНЕ СЦЕНЕ У ОКОЛИНИ КИКИНДЕ

  • ОЛУЈА ТУТЊАЛА БАШАИДОМ
  • Невреме чупало дрвеће и носило црепове. Ветар дувао 18,6 метара у секунди

 

 

Олујни ветар, киша и лед који су захватили Кикинду у ноћи између понедељка и уторка, највећу штету проузроковали су у Башаиду. Ветар олујне јачине од 18,6 метара у секунди чупао је дрвеће, покидао каблове на струјним водовима, скидао црепове, рушио ограде и зидове од кућа. Дошло је и до нестанка струје. Чим је олуја стала, већ у раним јутарњим сатима, у уторак, на терену су биле све расположиве службе града и јавних предузећа како би помогли мештанима Башаида да отколоне последице невремена.

Заменик председника Штаба за ванредне ситуације Миливој Лињачки истиче да су обишли све локације које су претрпеле штету.

Од велике је важности било да се све санира како би се мештани Башаида вратили свакодневним обавезама. Према проценама, највише штете нането је у Бикачу, а запослени у ЕПС-у потрудили су се да мештани што пре добију струју. На располагању су им биле све службе. Ситуација није изискивала потребу да се прогласи ванредна ситуација у Башаиду – рекао је Лињачки.

Председник МЗ Башаид Бојан Микалачки додао је да се овакво невреме не памти у овом месту.

Цело село се потрудило да помогне онима који су били највише погођени. Страдали су црепови на кућама, дрва у главној улици, као и воћњаци у селу – закључио је Микалачки.

Од струјног удара јутро после невремена страдало је осам оваца у Бикачу. Оне су страдале од струјног кабла који се налази на земљи, а био је под напоном. На делу њива лед је потукао кукуруз, а у атару на путу Кикинда –Башаид било је водолежина.