ЈОШ ЈЕДНА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ „ПРВЕ ДАМЕ” ИНТЕРНАТА ЗА УЧЕНИКЕ И СТУДЕНТЕ

АФЕРА АФЕРУ СТИЖЕ!

  • Јулијана Јованић терети се, између осталог, да је потрошачку компанијску картицу НИС-а, која припада Дому, давала на лично коришћење привилегованима, међу којима су доскорашњи локални лидер ДС Драган Стојановић и њен супруг Душан, да је од приправника којег је запослила узимала паре, затим незаконито куповала робу за УГ „Урбана тачка”…

 

Као да нема краја криминалним радњама у Дому ученика и студената „Никола Војводић” у нашем граду. Све се, у негативниом смилу, врти око Јулијане Јованић, заменице директора ове установе, против које је Полицијска управа у Кикинди овдашњем Основном јавном тужилаштву пре неколико дана проследила нову кривичну пријаву.

Јованићева се, према тој новој пријави, терети да је, у прошлој и претпрошлој години, у више наврата злоупотребила службени положај. Тако се, између осталог, сумњичи да је у 2014. и 2015. години НИС-ову потрошачку компанијску картицу, која, припада искључиво Дому ученика и студената „Никола Војводић” и за чије се јасно прецизиране и образложене трошкове добијају наменска средства из буџета, давала да је користе различита физичка лица. Међу привилегованима је и њен тадашњи локални партијски шеф Драган Стојановић, дугодишњи председник Управног одбора Дома, који је на такав, незаконит и непоштен, начин путовао на посао у Нови Сад, конкретно у Фонд за капитална улагања Војводине. Стојановић је, такође, на листи осумњичених и хапшених у акцији МУП-а „Резач” због мућки у оквиру јавне понуде за изградњу спортских терена Дома ученика и студената, коју финасира покрајинска администрација. Фаворизовањем фирми „Реља јуниор” из Зрењанина и „Миравас” из Бечеја, чији су власници блиски Демократској странци, како би се елиминисали други понуђачи, Дом је оштећен за пет милиона динара.

Фамозна картица за гориво била је, за његове приватне потребе, одобрена и Горану Лекићу, запосленом у Дому. Јулијана Јованић је, сазнајемо из поузданих извора, поменуту потрошачку картицу Дома давала на коришћење и свом супругу Душану, да напуни резервоар и путује на посао у Сенту. И она је сама, такође незаконито, користила картицу, два-три пута месечно одлазећи, у сопственој режији, у Румунију. Поступак је био једноставан. Гориво се немилице сипало у приватне аутомобиле, а уместо новцем из свог џепа, плаћало се – картицом Дома. Угодна лична вожња о трошку државе. На тај начин Дом ученика и студената оштећен је за око 590.000 динара.

JULIJANA
Иза много папира стоји њен потпис – Јулијана Јованић

„Прва дама” кикиндског ђачког и студентског интерната, која је у последње три године, до момента када су јој лисице шкљоцнуле на рукама, заправо била неприкосновена у установи којом влада покрајинска власт оличена у Демократској странци, сумњичи се да је током девет месеци у 2014. години – рекетирала запослену особу у Дому! Условила је, наиме, приправника на стручној пракси у Дому ученика, чију зараду је, у месечном износу од 22.000 динара, финсирара СО Кикинда, да ће га примити у стални радни однос за плату од 45.000 динара, а да јој он, заузврат, од сваке плате даје по 20.000 динара. На тај начин, према пријави, себи је прибавила противправну корист од 180.000 динара.

Јованићева ће, ако Тужилаштво уважи пријаву, кривично одговарати и због сумње да је одређену робу, коју је купила о трошку Дома у износу од 59.000 динара, проследила у будуће пословне просторије Удружења грађана „Урбана тачка” на Тргу српских добровољаца. Ово Удружење је, иначе, у регистрацији на адреси Дома ученика у Улици Николе Вујина, а његово одговорно лице је Гордана Гојков, сарадник Јованићеве на послу, која је, такође, међу осумњиченима због мућке с јавном набавком у вези са изградњом спортских терена.

Против Јованићеве је, подсетимо, пре 20 дана, кикиндска полиција, Вишем јавном тужилаштву у Зрењанину приложила допуну прве кривичне пријаве од 26. децембра прошле године (незаконито набацивање посла изградње спортских терена). У допуни пријаве се сумњичи да је злоупотребивши службени положај, трошила, у комерцијалне сврхе, домску храну за гозбе, славља и свадбе, и тако оштетила станаре Дома за нешто више од 7 милиона динара.

Полицијски инспектори настављају да „чешљају” папире Дома. Обрађен је, у одређеној мери, само период од када су у ову установу по кратком поступку, након што су пали с власти, књижицом ДС као главном референцом, дошли и заузели кључне позиције Јованићева, двојац Стојановића и још неке у јавности мање знане фаце. Шта је било пре Јованићеве и како се радило раније?!


 

ЗА СВЕ СЕ ПИТАЛА

У „жутом дому”, како је ову установу иронично прекрстила маштовита чаршија, Јованићева се, од момента када ју је ДС ту удомио, за све питала, иако је била „само” заменик формалном директору Горану Крстићу. И све је потписивала, између осталог, ако се обистине сумње наведене у кривичним пријавама, и пуно тога што се коси са законом, али и етиком и моралом. С једне стране, на бруку и срамоту, цицијашки се шпарало на дечјем оброку. С друге немилице се, незаконито, трошило, арчило, расипало на све и свашта, трпало у џепове привилегованих, а није, наравно, заобиђен ни – сопствени џеп.

ПУШТЕНА ИЗ ПРИТВОРА

Јованићева је пуштена из притвора, у којем је била од 26. децембра прошле године. Судија за претходни поступак Вишег суда у Зрењанину проценио је да су испуњени услови да се брани са слободе. Приступ радном месту јој, наравно, до даљег није дозвољен. Пре ње из притвора су изашли и остали ухапшени у полицијској акцији „Резач”.

БИЗАРНО

Полиција Јованићеву у најновијој кривичној пријави терети за још једну, крајње бизарну, злоупотребу. Сумњичи се, наиме, да је у два наврата у децембру прошле и претпрошле године са рачуна Дома „Никола Војводић” на текући рачун Драгана Стојановића, иначе председника Управног одбора ове установе, пребацила 20.000 динара – за новогодишње пакетиће намењене деци запослених у Дому, иако Стојановић није запослен у овој установи.

БИОГРАФИЈА

Јулијана Јованић је по занимању учитељица. У политику је, као потпуно анонимну, увео функционер ДС Саво Добранић. Обоје су из Руског Села, а веже их старо породично пријатељство. Почела је 2008. године као секретарица у кабинету председника општине. Временом је, док је од 2009. до 2013. Добранић господарио Кикиндом, метеорски узнапредовала у каријери. У Општинској управи водила је бригу о пројектима, била и помоћница првог човека општине, а када је пукла жута тиква, лако је, без конкурса, по налогу војвођанских властодржаца, села у фотељу у Дому ученика. И даље је, као и Стојановић, одборник. Обоје су, занимљиво је, непосредно пред широку полицијску акцију „Резач”, случајно или не, у општинској партијској организацији (чији је Стојановић донедавно био председник) потпуно маргинализовани.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *