ЈЕЧАМ И ЖИТО ЗРЕЛИ ЗА ЖЕТВУ

  • Дружење ратара на „Дану поља“, на огледним парцелама Пољопривредне стручне службе
  • Минималне количине падавина допринеле су да приноси буду знатно мањи

Традиционално, у организацији Пољопривредне стручне службе Кикинда, организован је Дан поља стрних жита и хербицидних огледа у кукурузу и сунцокрету. Окупио се велики број пољопривредних произвођача, стручњака и представника сменских кућа.

Време ове године није било наклоњено пшеници од почетка сетве, па све до зрења и жетве која која ће бити обављена нешто раније, рекао је директор Пољопривредне стручне службе „Кикинда” Младен Ђуран.

Задовољни смо у каквом су стању огледна поља који показују стање усева у микроклиматским условима, што је и основни смисао. Максимално се трудимо да наша огледна поља дају релевантне податке које од нас очекују пољопривредни произвођачи – рекао је Ђуран.

Жетва јечма и првих сорти пшенице почеће за неколико дана, а после тога предстоји жетва свих осталих, каснијих, сорти. Падавине које су пале у минималним количинама допринеле су да приноси буду знатно мањи и очекивано је шест до седам тона по хектару, изјавио је Зоран Симић, саветодавац ПСС.

Пшеница посејана у октобру је у доброј кондицији и искористила је скромне залихе влаге. Каснији рокови сетве могу имати велике проблеме ако и у данима пред нама изостану падавине – изјавио је Симић.

И у Кикинди, као и у Србији посeјано је мање жита и то највише због плодореда. Цена овогодишњег рода још увек се не зна, али пољопривредници не очекују цену већу од прошле године, 16 – 17 динара по килограму, иако се залажу за достизање цене од 20 динара.

 

 

ОСИГУРАЊЕ УСЕВА

Члан Градског већа Имре Кабок искористио је прилику да на овој манифестацији пољопривредницима укаже да могу да осигурају усеве од града уз финансијску помоћ локалне самоуправе.

Град Кикинда обезбедио је средства како бисмо пољопривредницима изашли у сусрет и рефундирали им 30 одсто од укупне премије осигурања против града. До сада је стотинак пољопривредника поднело захтев, а до утрошка средства имамо простора да помогнемо још толиком броју произвођача – истакао је Кабок.