ИЗРАДА УРБАНИСТИЧКОГ ПЛАНА ИЗГРАДЊЕ ПУТА БАЧКИ БРЕГ-НАКОВО

БРЗИМ КОРАКОМ ДО БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

  • Челници Кикинде и Новог Бечеја потписали споразум о сарадњи којим се убрзава реализација капиталне инфраструктурне инвестиције

 

 

Градоначелник Никола Лукач и председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић потписали су споразум о сарадњи који се односи на израду идејног урбанистичког плана изградње брзе саобраћајнице Бачки Брег – Наково.  Брза саобраћајница Кикинда – Сомбор повезиваће граничне прелазе Србије са Румунијом и Мађарском и према проценама  од Сомбора до Кикинде стизаће се за мање од сат временма. Никола Лукач овом приликом истакао је да је споразум наставак сарадње две суседне локалне самоуправе.

Кикинда и Нови Бечеј дају пример осталим градовима и општинама како треба да сарађују комшијске локалне самоуправе. Брза саобраћајница обухвата Бачки Брег, Сомбор, Кулу, Врбас, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и Наково и она има национални интерес јер спаја северозапад и североисток севера наше земље. Циљ наше две средине је да убрзамо реализацију пројекта како би што пре започели радови. Нова саобраћајница нам је веома важна јер ће повећати инвестиционе потенцијале. То ће допринети да млади остају у местима у којима су рођени, али и да се врате из већих градова. Нови пут биће жила куцавица нашег региона – рекао је Лукач.

Саша Максимовић казао је да је потписивање новог спораума наставак одличне сарадње започете прошле године.

Будућа брза саобраћајница најдужа је кроз општину Нови Бечеј. Наше ЈП Урбанизам и путевиизрадиће идејни урбанистички план и за Кикинду и за Сомбор јер без овог документа ни радови не могу да почну. Нама је  приоритет да урбанисти што пре  ураде сву пројектну документацију. Пут се пројектује за кретање возила брзином од 100 километара на сат у четири возне траке, тако да је то прави ауто пут. Ова саобраћајница нас отвара ка свету и за наше две локалне самоуправе она је спас и инфраструктурно и индустријски прецизирао је Максимовић.

Комплетна саобраћајница је дуга 175 километара и део новца за њену изградњу већ је обезбеђен.

-У зависности од тога како свака локална самоуправа приступи изради урбанистичких планова и осталих неопходних радњи тако ће се и градити нови пут. Изградња првих 22 километра саобраћајнице од Бачког Брега до Сомбора почеће ове године истакао је Лукач.

Раздаљина између Кикинде и Сомбора има 39 километара и уз нову саобраћајницу скратиће се време потребно за долазак из једног у друго место.

-Осим тога ово ће бити најбржи пут до аутопута Е 75 што ће пре свега допринети привредницима, али и свима осталима који живе на овој деоници закључио је Никола Лукач.

Максимовић и Лукач сагласни су у томе да ће пројектна документација бити квалитетно израђена и то што пре.

 

ИНВЕСТИЦИЈА ОД 430 МИЛИОНА ЕВРА

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић најавио је да је за изградњу ове саобраћајнице из буџета за 2021. годину издвојено 100 милона евра. Како је раније речено,  изградња ће коштати око 430 милиона евра.

Званичници су у више наврата најављивали да се завршетак радова очекује у року од две и по године.

 

САРАДЊА СЕ НАСТАВЉА

 

Сарадња између Кикинде и Новог Бечеја већ постоји у области зоохигијене, а биће проширена и на туристичку понуду и друге пројекте.

-Неопходно је да једни друге подржавамо и надопуњујемо. Размена искуства и идеја је важна приликом заједничког планирања пројеката. На тај начин цео регион осетиће бољитак – напоменуо је Лукач.