ИТАЛИЈАНИ НА ДИВЉЕ ЛОВИЛИ ДИВЉАЧ

  • СЕЗОНУ ЛОВА ЗАПОЧЕЛИ КРИВОЛОВОМ

 

Припадници Министарства унутрашњих послова у Кикинди поднеће кривичну пријаву против 65-годишњег Г.Ц. из Италије.

Наиме, за времешног Италијана основано се сумњичи да је у околини Мокрина починио кривично дело незаконитог лова.

Њега су у недељу ујутро, у друштву са још тројицом ловаца (још једним Италијаном и двојицом Мокринчана), на делу, у криволову ухватили чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у делу мокринског атара. Незаконит лов је распрострањена појава, a уређај – вабилице, које су користили, према нашим законима сматра се средством масовног уништења дивљачи.

vabilica
Вабилица

Уз помоћ овог уређаја су ухваћени ловци хватали препелице, каже Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

У недељу рано ујутро на уласку у Мокрин из смера Црне Баре чули смо такозване вабилице и неколико пуцњева. На територији Војводине ловци често користе недозвољена средства за лов, електронске вабилице како би намамили што већи број птица и убили су их у што краћем временском периоду. Пришли смо групи од четворице ловаца од којих су двојица имали пушке и видели смо да вабилице раде, а потом смо чули до тридесетак пуцњева – каже Милан Ружић.

Чланови Друштва одмах су обавестили полицију и надлежног Покрајинског инспектора за шумарство и ловство, који су им рекли да прикупе информације и сачекају полицију. Ружић прича да су их криволовци спазили када су им пришли на неколико стотина метара.

Успели смо да видимо да је један од њих кренуо ка нама са пушком у рукама како би што пре угасио вабилице, које су доказ да је почињено кривично дело. Након што је уклонио вабилице сео је у аутомобил и побегао, иако смо га упозорили да то не ради јер је то такође кривично дело. Тројица ловаца, од којих оба Италијана, остали су, а један од италијалинских ловаца наставио је и даље да пуца. Један од колега му је пришао да га обавести да долази полиција, на шта је га је Италијан ударио три пута и наставио да лови. Друга двојица ловаца су му пришла да га смире, након чега су сели у аутомобил, а дотични Италијан је кренуо својим возилом на активисте Друштва који су такође седели у аутомобилу са намером да их удари – препричао је догађај Ружић.

Тада је стигла и полицијска патрола која је узела изјаве и обезбедила подручје криволова.

Са лица места, како сазнајемо, побегао је Љ.Н. некадашњи председник Ловачког друштва „Перјаница” из Мокрина.

Незаконит лов препелица на подручју Војводине изражен је већ две, три деценије.

Свега неколико препелица је пронађено у комбију, али поставља се питање шта је Мокринчан који је побегао са лица места однео у свом комбију. Сумњамо да је однео још вабилица, нелегалне пушке и осољену дивљач што треба да утврди истрага – објашњава Милан Ружић.

italijani
Ухваћени на делу: криво(ловци) Италије

Како је у криволову ухваћен страни држављанин, поступак се ради по хитном поступку и већ почетком недеље чланови Друштва за заштиту и проучавање птица сведочили су пред истражним судијом. Ова организација поднеће пријаву против Италијана због угрожавања сигурности и безбедности, а како наводе, поседују и видео-запис читавог догађаја.

У протеклих 30 година бројност препелица опала је у Европи за више од 70 процената. На подручју Србије сваке године незаконито се улови између 125 и 175 хиљада птица. Птице ухваћене на овакав начин у највећој мери се кријумчаре, а примера ради, једна порција дивљих препелица достиже цену од 50 до 60 евра и специјалитет је луксузних ресторана. Према подацима Уједињених нација, шверц дивљачи је на четвртом месту по организованости и обиму са укупно 258 милијарди долара у току једне године.

Сезона лова на препелице у Србији почела је 1. августа и завршава се 30. септембра.


ХОБИ ЗА ЕЛИТУ

Према речима нашег саговорника, криволов се организује за потребе уског круга људи, а организатори су најчешће водећи чланови ловачких друштава који за то добијају велики новац, махом од Италијана. Новац одлази у приватне џепове, а Италијани најчешће спавају у приватним кућама и њихов боравак најчешће пролази без пријаве.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *