ИСПРАВЉА СЕ ЈЕДНА ВЕЛИКА НЕПРАВДА ОЗАКОЊЕНА 2007. ГОДИНЕ

  • КИКИНДА ПОНОВО ГРАД!
  • Пред посланицима Народне скупштине, наредних дана, наћи ће се предлог Закона о новој територијалној организацији Србије, према којој ће Кикинда поново добити статус града

 

pavleeeee
Павле Марков

Након што је 2007. године, усвајањем Закона о територијалној организацији Србије, Кикинда изостављена са списка 19 општина које су тада добиле статус града, сви су изгледи да ће једна велика неправда ускоро бити исправљена. Наиме, пред посланицима Републичке скупштине, већ наредних недеља наћи ће се предлог Закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Србије, којим је предвиђено да Кикинда добије статус града, као и садашње општине Вршац и Пирот. Предлагач овог Закона је народни посланик и бивши градоначелник Кикинде др Бранислав Блажић, а садашњи председник Oпштине и, по усвајању Закона, будући градоначелник Павле Марков, на конференцији за медије изјавио је да му је припало велико задовољство да овако великом и значајном темом може да започне прво обраћање у овој години:

Ово је тема коју смо по преузимању власти у Кикинди, зацртали као једну од циљева и која сада добија своју форму. Кикинда ће добити статус града – нагласио је Марков. Први човек Кикинде осврнуо се на њен историјски положај и подвукао да је ова средина кроз прошлост оправдавала епитет највеће насеобине у овом делу земље и име града који је носила од 1893. године, све до краја осемдесетих када је Кикинда препозната као један од најразвијенијих градова бивше Југославије.

Марков је навео да се од 2007. године, када је Кикинда изостављена са списка средина који су по, тада новом Закону формално добили статус градова, у пракси почела да пропада и „клизи“ ка судбини паланке.

Пре годину дана почели смо са лобирањем на ову тему и већ тада се видело се да су наши аргументи веома јаки и било је јасно да ће Кикинда морати да добије овај статус – навео је Марков. Према његовим речима, у међувремену, локална власт се трудила да заслужи подршку у тој намери, што је уласком новог Закона у процедуру, само по себи потврда доброг рада.

Наводећи какве ће све конкретне користи имати Кикинда од добијања овог статуса, Павле Марков је рекао да ће у наступу пред страним инвеститорима то имати огроман значај и да ће се отворити могућност добијања већих трансферних средстава, конкурисања код фондова намењених градовима и слично. Марков је подвукао да је договор око статуса закључен још пре неколико месеци и да се на објаву чекало док поступак буде озваничен, што је уласком предлога Закона у процедуру, пректично већ урађено.

Све новине у организацији локалне самоуправе, биће накнадно и формално уврштене у измене статута општине, односно града Кикинде. Тренутно статус града у Србији има 23 места, посебан статус има Град Београд и око 150 средина имају статус општина.


 

ЈОШ ЈЕДНО ИСПУЊЕНО ОБЕЋАЊЕ

Кикинду је са списка средина са статусом града изоставила Влада Војислава Коштунице, доношењем Закона о територијалној организацији 2007. године. На власти у Кикинди тада су били радикали на челу са др Браниславом Блажићем, који је залагање да се начињена неправда исправи почео је још у свом мандату, да би након више година, као народни посланик и подносилац текста новог Закона, крунисао борбу за враћање Кикинде на место које јој припада.

Декларативно су се за добијање статуса града залагали и представници садашње опозиције, демократе и лигаши, док су били на власти, али су конкретни потези и резултати – изостали. Све време, међу Кикинђанима покретале су се разне акције у смеру враћања статуса града, па је тако било и око 7.000 потписника петиције за доношење новог закона којим би ти било омогућено.

Павлу Маркову и напредњацима, редовно су касније спочитавали да не успева у остварењу овог предизборног обећања.

Након формирања СНС-СПС Владе у новембру 2013. године, приликом посете Кикинди, тадашњи министар за регионални развој и локалну саомуправу Игор Мировић, најавио је подршку овог министарства иницијативи да Кикинда добије статус града. Испоставља се да велико признање и враћање статуса града, долази као круна великих напора и остварених резултата локалне власти окупљене око напредњака и Маркова у последње две године, а будући градоначелник не престаје да избија и последње адуте оној малој, преосталој опозицији.

ДАТУМ ЗА ИСТОРИЈУ

Датум поновног враћања статуса града, могао би да буде један од значајнијих у новијој историји Кикинде. У прошлости су забележени 12. новембар 1774. године када је Марија Терезија указом основала Великокикиндски дистрикт, 1. јануар 1893. када је добила статус слободног краљевског града, дани ослобођења у светским ратовима…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *