ИНТЕРВЈУ: ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ДР МИЛОВАН БЛАЖИЋ ДОКТОР ЗА ПАРЛАМЕНТ

Др Милован Блажић: „Волео бих да у скупштини створимо такмичарски дух и надмећемо се ко ће дати бољи предлог, идеју и квалитетније решење. Нека победник те компетиције буде онај ко понуди најквалитетније решење, без обзира да ли долази из владајуће већине или из опозиције

milovan
Милован Блажић

Следећа, четврта седница Скупштине града биће одржана наредне недеље. Након избора и неколико заседања која су имала углавном конститутивни карактер, нови сазив локалног парламента делује уходано и пoказао се као ефикасан у доношењу одлука. Иако су прва заседања протекла у конструктивној атмосфери, поједини одборници опозиције упутили су замерке председавајућем др Миловану Блажићу на наводно ригидном тону и строгом вођењу Скупштине, чврсто се држећи Пословника о раду.

  • Како коментаришете критике дела опозиције на Вашу адресу и како видите будући рад локалног парламента?

Скупштина је институција система и онај ко активно, као одборник, учествује у парламентарном животу, мора да зна да институција система има и своја правила понашања утврђена Пословником о раду. Тамо постоје строго прописани чланови који одређују како треба да се понаша председник Скупштине и која су његова овлашћења, као и то која су права и обавезе одборника. Да би скупштина била конструктивна и да би имала свој жељени ниво, који треба да негује културу дијалога и размену различитих мишљења, ми се морамо придржавати Пословника. Пословник је основни закон скупштине, а човек је слободан ако поштује законе. Да бисмо развили демократски дијалог, ми морамо поштовати толеранцију и достојанство других одборника и саме скупштине. То је био један од разлога што сам са места председника покушао да демонстрирам то да председавање може да буде и мало ригидније, мада не сматрам да је то најбољи начин вођења седнице. Скупштина ће, временом, кроз релаксацију односа и неговање демократског дијалога, сигурно бити још ефикаснија. Покушао сам да одборнике опоменем да воде рачуна о томе да се не злоупотребљава време за расправу, као и члан 82. Пословника, којим је утврђено право на реплику само у два случаја: када се употребе погрдне или увредљиве речи и изрази према другом одборнику и уколико се погрешно протумачи излагање претходног говорника. Само у оквиру та два критеријума може да се да право на реплику, а лично бих волео да у Скупштини града створимо такмичарски дух и надмећемо се ко ће дати бољи предлог, идеју и квалитетније решење. Нека победник те компетиције буде онај ко понуди најквалитетније решење, без обзира да ли долази из владајуће већине или из опозиције.

  • Познато је да често употребљавате цитате великих мислилаца. То сте почели да примењујете и на седницама Скупштине града цитирајући Марка Твена: „Ако немате шта да кажете, онда немојте ништа ни рећи”?

Примедба се односила на време за расправу и речено је, с пуним правом, да време за обраћање није ограничено. То је тачно, али није и неограничено. Зато сам реаговао тим афоризмом. Са мало речи може много да се каже, зато и користим сентенције људи који су познати у културном и научном животу. Тих речи се и придржавам, па кад кажем: „Господине, ја се са Вашим мишљењем не слажем, али ћу се борити за то да Ваше мишљење можете да кажете” цитирајући Волтера, тога се и држим.


ГРАЂАНЕ ПРИМА СВАКОДНЕВНО

У опису посла председника Скупштине града су и сусрети са грађанима и упознавање са њиховим проблемима, а актуелни први човек локалног парламента прима их редовно. Свакодневно. Кроз Блажићеву канцеларију за мање од два месеца прошло је на стотине људи са проблемима најразличитије природе, од социјалних, правних, здравствених…

Увек радо саслушам све који ми се обрате, а помажем у оквиру могућности. Врата моје канцеларије отворена су за све грађане и није потребно никакво посебно заказивање. Довољно је да се провери да ли је слободан термин – каже др Блажић.

Канцеларија председника Скупштине налази се на првом спрату Градске куће, а радно време је радним даном од девет до 14.30 сати.


ОДБОРНИЦИ СА МНОМ НЕЋЕ ИМАТИ ПРОБЛЕМ

Председник Скупштине града тврди да одборници са њим неће имати проблем. Седнице ће водити према одредбама Правилника, али каже да ће се трудити да односе учини флексибилнијим, у циљу што ефикаснијег рада.

Поједини одборници су мене упућивали да читам Пословник, а ја сам њих да га простудирају. Знате, ја никада ништа не читам – ја студирам. Пословник сам простудирао, али то на значи да ће моје председавање бити претерано строго. Једна седница буде претерано опуштена, друга претерано ригидна, а радићемо у покушају да пронађемо средину. Одборници са мном неће имати никакав проблем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *