ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК КИКИНДЕ ПАВЛЕ МАРКОВ

„ВИСОКИ СУ ЦИЉЕВИ ПРЕД НАМА, АЛИ ГРАД МОРА БИТИ КВАЛИТЕТНИЈИ И ЕФИКАСНИЈИ”

Обављање најодговорније позиције у Кикинди, Павле Марков започео је на функцији председника oпштине, а завршава га са места градоначелника. У крњем мандату, за мање од три године, успео је да постигне оно о чему су многи његови претходници маштали, а све је протекло без превелике еуфорије и увек уз очекивање новог, већег достигнућа, који су ипак стизали, и често превазилазили ингеренције и оквире могућности локалне самоуправе.

Навршило се две и по године од кад сте преузели одговорност за функционицање локалне самоуправе, шта Вас и Српску напредну странку препоручује да водите Кикинду и у новом мандату?

Претходне две и по године биле су обележене посвећеним радом и у многим сегментима, ванредним резултатима тог рада. Успели смо да добијемо неколико великих битака у циљу опстанка и развоја Кикинде, почели смо да мењамо застарели систем, уводимо низ давно заборављених вредности почев од поштовања, одговорности, поштења, па до храбрости при доношењу тешких одлука. Наш град је из једне летаргије и пропадања дошао у ситуацију да креће напред и да се отвара нова перспектива за развојем. Зато је од изузетне важности да се овај тренд настави у још снажнијем и бржем темпу, а то очигледно не може тренутно нико осим Српске напредне странке.

Многи Ваши резултати су потпуно неоспорни. На шта сте посебно поносни?

За нас су од посебне важности они ванредни резултати за које смо само ми били способни. Успели смо да у више него кратком року извршимо веома тешку реформу јавног сектора, уз враћање великих дугова, отворимо међународни гранични прелаз код Накова, изградимо прву Индустријску зону и започнемо отварање Слободне царинске зоне, покренемо МСК, реализујемо две велике стране инвестиције – француски „Мекафор” и италијански „Зопас”, реконструишемо део пута Башаид – Кикинда и вратимо Кикинди статус града.

Након непуне три године вршења власти у Кикинди и из овог угла посматрано, да ли бисте нешто урадили другачије?

Можда постоје одлуке и детаљи које бисмо на други начин решили, међутим, све што смо чинили било је апсолутно у корист Кикинде и њених грађана и то се потврђује сваким даном. Чиста образа можемо образложити сваку одлуку и изаћи пред било ким.

Политички опоненти најчешће су Вам спочитавали на довођењу кадрова из Београда приликом реформе јавног сектора. Како данас гледате на то и шта имате да им одговорите?

То видимо као део политичке кампање и у недостатку било каквог озбиљнијег аргумента против нашег рада као покушај дезинформисања Кикинђана. Чињенице говоре мало другачије, а то је да су ти исти критичари дизали руку при одобравању разноразних пројеката вредности десетина милиона динара које су добили разноразни Београђани, Новосађани, Зрењанинци…, а да им ни имена не знамо. Ми смо појачали Кикинду са неколико људи, од преко хиљаду запослених у јавном сектору, који су овом граду директно обезбедили више од сто милиона динара и један од наших циљева јесте да ширимо град, а не да нам грађани одлазе и тиме гасимо нашу Кикинду. Тако смо некада чинили и били међу најбољима.

Познато је да су ингеренције локалне самоуправе прилично ограничене, али можете ли да наведете шта је покушано или конкретно урађено по питању посрнуле кикиндске привреде?

И у овом сегменту рада боримо се и помажемо где год је потребно и могуће. Кикиндска привреда је у претходној деценији доживела слом и тиме допринела урушавању града. Помогли смо „Банинију” у тешким тренуцима. „Този” дајемо подршку и пратимо ситуацију, као и стање у кикиндској „Ливници”. МСК смо покренули, а неким мањим колективима стварамо услове за опстанак.

Ипак, основна делатност Градске управе је брига о комуналном реду и комуналној инфраструктури. У ком је стању ова област? Шта је урађено, какви су планови?

Стање градске инфраструктуре je шаренолико. Негде је то пристојно, али на многим местима је веома лоша ситуација. Реконструсали смо најлошију деоницу пута Кикинда – Банатска Топола и Улицу Марка Јокића у Банатском Великом Селу, изградили топловод и нову котларницу до Средње стручне школе „Милош ЦрњанскиП, извршили санацију водоводне мреже у износу од 20 милиона динара и фекалне канализације у износу од 46 милиона динара, започели вишегодишњи план асфалтирања тротоара. Извршено је двадесет санација основних, средњих школа и установа културе у вредности већој од 45 милиона динара. Народно позориште и КУД „Гусле” добили су нови изглед, у Руском Селу реализовали смо велики пројекат заштите од поплава вредан 50 милиона динара, у великим акцијама чишћења града уклоњено је двадесет дивљих депонија и однето више од 250 тона отпада. Уређујемо излетиште Старог језера, раскрчили смо улаз у град код Шумице и покренули велику акцију озелењавања са преко 16.000 садница. Реконструисали смо базене и отворена игралишта СЦ „Језеро” и извршили уређење амбијента за кориснике овог простора у летњој сезони… Могли бисмо даље доста набрајати, но без обзира на све очекује нас велики посао одржавања и даљег инвестирања у водоводну, канализациону и топловодну мрежу, локалне путеве, тротоаре. Крећемо у изградњу фабрике воде, индустријских зона у граду и селима, реконструкцију Градске пијаце, Позоришта… Високи су циљеви пред нама, али град мора бити квалитетнији и ефикаснији.

Данас, кад смо постали Град, каква су размишљања о организовању локалне самоуправе? Колико је реално формирање општине на простору Микронасеља?

Циљ пре свега је да се увећавамо, а после ћемо се лако делити. Направљен је огроман корак ка првом циљу и сада треба наставити даље. Суштина је у увећању тржишта и веће конкурентности Кикинде. Када видимо докле ће се град простирати, моћи ћемо и квалитетније да проценимо могућности за формирањем градских општина.

Премијер Александар Вучић је чак три пута посетио Кикинду у Вашем скраћеном мандату. Чини се да нико од Ваших претходника није био у бољим односима са државним врхом.

Напомињао сам од самог почетка да Кикинда нема будућност без добрих односа са централним органом власти. Такорећи, прешли смо на тимски рад са премијером и то је успех који омогућује крупне, капиталне кораке за наш регион. Зато смо и објаснили јавности зашто је потребно дати нам поверење, односно сваки глас који не иде СНС-у директно угрожава опстанак града, а досадашњи примери доказују ове наше речи.

Има ли истине у тврдњама лидера овдашње опозиције да напредњаци наводно врше притисак и застрашују грађане који би да их подрже?

Очигледно је да ни сами не верују у оно што причају. Када сте неспособни, докони и не знате где ћете, једино што можете јесте да смишљате разноразне ситне смицалице које имају и дозу злобе. Сваки грађанин је слободан да изабере оног у кога има поверења, на основу свих претходних година разноразне власти. То се никоме не може и не сме ускратити.

На локалне изборе СНС излази у коалицији са СДПС и ПС. Са ким би могли да остварите евентуално партнерство након избора?

Наш циљ је да добијемо широку подршку грађана како бисмо наставили да развијамо град. Не желимо власт ако ће бити условљена и која би се заснивала на подели политичког плена и разноразним кочењима, као што је то раније чињено. У томе нећемо учествовати и то је услов свих услова. Зато тражимо пуну подршку грађана и мотив за даљим тешким радом. Отворени смо за сарадњу са свима који ће својим радом и знањем помоћи високим резултатима које Кикинда заслужује.

ИСПОШТОВАНА ВОЉА КИКИНЂАНА

Колико је компликовано било раскинути уговор са „Метропаркинг системом”?

Ништа није лако, али евидентно је да смо од свих прича само ми били способни да учинимо овако крупан корак. Били смо незадовољни и одмах смо пресекли. Кикинда враћа уређење паркинг службе у своје руке. Ово је велики успех и за то је требало много храбрости и знања. На крају, воља Кикинђана је испоштована и тако ће бити убудуће.

Такорећи, прешли смо на тимски рад са премијером и то је успех који омогућује крупне, капиталне кораке за наш регион. Зато смо и објаснили јавности зашто је потребно дати нам поверење. Сваки глас који не иде СНС-у, директно угрожава опстанак града

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *