ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК КИКИНДЕ ПАВЛЕ МАРКОВ

  • КИКИНДА ЈЕ ПОБЕДИЛА!
  • Први човек Града и најодговорнији у Кризном штабу, за „Нове кикиндске новине“ говори о искуствима током ванредног стања и начину на који се Кикинда изборила са надирућом епидемијом Ковид- 19

 

Ванредно стање је укинуто, као и највећи део мера и препорука за живот у ванредним околностима изазваним пандемијом вируса корона.

Од једног од првих жаришта, Кикинда је постала место у којем је Ковид-19 практично заустављен. Захваљујући огромном труду Кризног штаба, у оквиру којег су деловали здравствени радници, припадници полиције, волонтери, али и грађанима који су се придржавали најригорознијих мера у Србији, Кикинда је успела да одговори изазову и ПОБЕДИ смртоносну епидемију.

Градоначелник Кикинде Павле Марков, први човек Штаба за ванредне ситуације, својим ауторитетом и повереном му функцијом, преузео је једну од највећих одговорности у циљу заштите људских живота. Био је свакодневно ангажован доношењем и спровођењем одлука са својим сарадницима и сведок је многобројних тешких ситуација којима је Кикинда била изложена.

Када сумирамо све што нам се у току епидемије десило, чему, по Вама, највише можемо да захвалимо што Кикинда из ове пошасти дефинитивно излази као победник?

– Низ субјективних разлога, а ту пре свега мислим на организацију и самодисциплину грађана Кикинде, као и објективних који се односе на сам вирус и његову моћ опстанка у оваквим условима је довело до оваквог исхода. Доношене су правовремене и оштре мере у циљу спречавања ширења заразе, а грађани су их истински прихватали и поштовали. Грађани Кикинде показали су највиши ниво дисциплине. Једну од највећих захвалности управо њима дугујемо, а понајвише нашим старијим суграђанима који су се апсолутно придржавали мера и истрпели скоро двомесечну забрану изласка из својих домова. У том сегменту анализе, останак у кућама био је пресудан у борби против ширења вируса. У организационом смислу и делу самог Штаба, неопходно је издвојити велику јединственост циља и пута којим треба ићи, пре свега потпуна усаглашеност са Заводом за јавно здравље који је веома одговорно и вредно радио пуна два месеца, Болница и Дом здравља са својим лекарима свих струка, десеткована Полиција која је спроводила тешке мере контроле, Инспекцијска служба и волонтери на великом задатку испомоћи хиљадама грађана, Црвени крст и припадници јавних служби и на крају, а можда и почетку, наши паори, пољопривредници са својим тракторима и милион литара посутих дезинфекционих средстава. У најважнијем тренутку сви заједно.

Почетак пандемије био је изненадан и жестоко је погодио наш град. Неколико најтежих пацијената долазило је из Кикинде. Четворо суграђана изгубило је живот. Како сте видели ову кризу и како сте се лично осећали у првим данима ширења заразе?

– У почетку велике дилеме, говорим о периоду када су из Кине стизале тешке информације, а истовремено са друге стране у Европи живот се одвијао потпуно нормално, чак и када се вирус пренео на Италију утакмице су се одигравале, границе биле потпуно отворене, живот је текао нормално. Пре увођења ванредног стања покушали смо максимално да подигнемо озбиљност, прикупљали смо информације и кренули у тиху организацију. Кикинда је у старту добила огроман проблем у виду ширења заразе и изнете прогнозе су биле погубне. Централна одлука значила је да и званично крећемо у ванредан живот и могућност за предузимање најоштријих мера. Кикинђани су већ били на респираторима у Новом Саду и Београду, а први преминули од вируса корона у Србији је био наш суграђанин и то нас је потресло. Смрт др Бранислава Блажића, нешто је што је свакако оставило печат на целокупну ситуацију. Лично, изгубио сам пријатеља и сарадника, али је и Кикинда изгубила пуно његовим одласком.

Како оцењујете рад служби и ангажованих на терену током пандемије? Очигледно да је све функционисало беспрекорно.

– Да. Посвећеност великог броја људи и жеља да се све учини довело је до беспрекорне организације, одлуке смо лако доносили и брзо их спроводили на терену. Појединци из јавних служби показали су висок ниво ефикасности и оспособљености, као никада до сада. Прецизно смо маркирали појединачне резултате рада и без да упоређујемо доприносе, можемо рећи да су као целина сачинили једну одличну одбрамбену машинерију. Кикинда је имала и сада су на снази најоштрије мере које су опстале и поред појединачних притисака да се укину. Поновићу висок ниво солидарности међу највећим делом становништва. Организовали смо набавку великих количина заштитне опреме, једна од најважнијих мера у виду дезинфекције вршена је свакодневно на свим важним тачкама града, додатно у привредним друштвима, зградама, улицама… Подељено је близу 9000 пакета нашим угроженим пензионерима и додатних 4000 извршених разних услуга према суграђанима. Овако озбиљан посао довео је до тога да смо и у овој кризи доказали да по квалитету јесмо у врху градова и општина у Србији и на крају смо такву оцену и добили.

Како коментаришете понашање Кикинђана по укидању ванредних мера. Чини ли Вам се да смо се пребрзо, превише опустили?

– Понашање је у потпуности адекватно након два месеца забране кретања. Присутна је већа опуштеност и сада нам је далеко теже да спроведемо и контролишемо здравствене мере, међутим оно што можемо јесте да апелујемо на свест наших грађана који су могли видети велику несрећу изазвану вирусом. Посебно је важно да се они најугроженији, а то су и најстарији, лагано врате редовном животу уз велики опрез јер двомесечна изолација јесте оставила трагове и није одржива на дужи временски период. И поред свега, упоређујући са неким другим градовима, Кикинђани јесу дисциплинованији и поштују здравствене мере далеко више од других па и од блиских суседних општина и градова. Одговорност је сада на сваком од нас и надам се да ћемо сви заједно истрајати у борби за животом и да нећемо дозволити да због само мало неодговорног понашања урушимо град и све што је до сада учињено. Навике морамо променити.

 

 

„КИКИНДА ЈЕ У СТАРТУ ДОБИЛА ОГРОМАН ПРОБЛЕМ У ВИДУ ШИРЕЊА ЗАРАЗЕ И ИЗНЕТЕ ПРОГНОЗЕ СУ БИЛЕ ПОГУБНЕ. ЦЕНТРАЛНА ОДЛУКА ЗНАЧИЛА ЈЕ ДА И ЗВАНИЧНО КРЕЋЕМО У ВАНРЕДАН ЖИВОТ И МОГУЋНОСТ ЗА ПРЕДУЗИМАЊЕ НАЈОШТРИЈИХ МЕРА“

 

„ПОСВЕЋЕНОСТ ВЕЛИКОГ БРОЈА ЉУДИ И ЖЕЉА ДА СЕ СВЕ УЧИНИ ДОВЕЛО ЈЕ ДО БЕСПРЕКОРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ, ОДЛУКЕ СМО ЛАКО ДОНОСИЛИ И БРЗО ИХ СПРОВОДИЛИ НА ТЕРЕНУ. ПОЈЕДИНЦИ ИЗ ЈАВНИХ СЛУЖБИ ПОКАЗАЛИ СУ ВИСОК НИВО ЕФИКАСНОСТИ И ОСПОСОБЉЕНОСТИ, КАО НИКАДА ДО САДА. ПРЕЦИЗНО СМО МАРКИРАЛИ ПОЈЕДИНАЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ РАДА И БЕЗ ДА УПОРЕЂУЈЕМО ДОПРИНОСЕ, МОЖЕМО РЕЋИ ДА СУ КАО ЦЕЛИНА САЧИНИЛИ ЈЕДНУ ОДЛИЧНУ ОДБРАМБЕНУ МАШИНЕРИЈУ“