ХЕРОЈСКИ ПОДВИГ МЛАДОГ ВАТРОГАСЦА

ЗАХВАЉУЈУЋИ ХРАБРОСТИ И ПРИСЕБНОСТИ САЧУВАНИ ЖИВОТИ И ИМОВИНА

 Ватрогасац Александар Талески херојски поступио када је прошао поред куће у којој је избио пожар и запомагала непокретна суграђанка

Александар Талески, ватрогасац из Кикинде, у недељу увече, на Светог Луку, спасао је суграђанку Љиљану Нововић, докторку у пензији, из куће у којој је избио пожар. Како истиче, то вече није био на дужности него је са пријатељем и девојком шетао пса да би приметио дим из куће у Хајдук Вељковој улици број 6.

-Из једне собе је излазио дим, а у суседној соби приметио сам пламен. По професији сам ватрогасац спасилац у кикиндској Ватрогасној бригади ниједног момента нисам размишљао да ли да регаујем или не. Успео сам да уђем кроз прозор где сам затекао собу пуну дима и непокретну жену у кревету. Била је свесна и непокретна и ја сам је изнео напоље у кућу у дворишту. Након тога почео сам да гасим комоду која је горела. У међувремену су стигле моје колеге које сам позвао и које желим да похвалим да брзини и ефикасности. Командир Милан Грујић са мојим колегама је преузео интервенцију тако да се све добро завршило – рекао је Талески.

Милета Нововић, Љиљанин супруг, има само речи хвале за младог ватрогасца, али и за његове колеге. Напомиње да приликом гашења пожара нису користили воду, него су запаљену комоду изнели у мокром ћебету након чега су склонили сав неред настао приликом пожара како у кући тако и на улици.

Свети Лука је наша крсна слава и изнад комоде која се запалила је била икона са упаљеним кандилом. На самој комоди била је славска свећа, колач и жито. Свећу нисам угасио и то је изазвало пожар. Интересантно је да се икона није упалила него је нагорела, а није изгорео ни босиљак који већ дуго имамо у кући поред иконе и употребљава се једном годишње. После овог догађаја још више ћу да славим славу. Још једном неизмерно хвала Александру и осталим ватрогасцима који су нам прискочили у помоћ – рекао је Милета Нововић.

Александар Талески непуне три године ради као ватрогасац спасилац.

 

НАГРАДА ОД МИНИСТРА

 

Младог хероја из Кикинде у свом кабинету у уторак је угостио министар полиције Александар Вулин са својим сарадницима.

Они су ме похвалаили, а уједно ово је за мене мотивација да будем још бољи у послу којим се бавим. Бићу награђен што ми такође додатно даје више воље да будем још бољи ватрогасац. Драго ми је што сам спасао жену која је некада била лекарка и која је спасла мног људе. Министру Вулину сам напоменуо да је породица Нововић у пожару остала без телевизора, тако да је обећао да ће им поклонити нови.