ГРАДСКА УПРАВА У НАШУ СРЕДИНУ ДОВЕЛА ЈОШ ЈЕДНОГ ПОУЗДАНОГ ИНОСТРАНОГ ИНВЕСТИТОРА СВЕТСКОГ КАЛИБРА

  • „КАЛЦЕДОНИЈА” ЗАПОЧИЊЕ БИЗНИС
  • Реномирана италијанска комапанија у текстилној бранши на, за 12 милиона динара, купљеном плацу од 3,3 хектара у Индустријској зони, градиће фабрику, која ће бити завршена до краја наредног пролећа, уз уговором парафирану обавезу да у двогодишњем периоду запосли 300 наших суграђана

 

Група „Калцедонија” стиже и Кикинду. Ова у светским оквирима позната и призната компанија у текстилној индустрији, која израђује брендиране чарапе, доњи веш и купаће костиме, већ за седам до осам месеци пословаће у овдашњим сопственим погонима, чија градња почиње већ наредног месеца.

Ову лепу информацију новинарима је, на конференцији за штампу, предочио градоначелник Павле Марков, након потписивања купопродајног уговора са представником „Калцедоније” Адријаном Зонијем, чиме је ова пословна групација постала власник парцеле од 3,3 хектатра у овдашњој новој Индустријског зони. Претходно су, да би се обавила та власничка трансакција, на недавној седници градског парламента одборници изгласали одлуку о отуђењу поменутог грађевинског земљишта у јавној својини, а у корист „Калцедоније”. Марков, с тим у вези, прекјуче пред посленицима седме силе и бројним званицама окупљеним у великој сали Градске куће, није крио задовољство што су разговори с Италијанима, прелиминарно започети пре непуну годину, за релативно кратко време успешно окончани. Боље по Кикинду, стиче се утисак, у садашњим околностима – није могло.

 Понудили смо, као град, одговарајуће, испоставило се најповољније, тржишне услове, а потом је италијански инвеститор одлучио да следећа његова фабрика буде баш овде код нас. Нисмо, наглашавам, Италијанима у ту сврху поклонили земљиште, мада, у циљу привлачења, не свакојаких, већ озбиљних инвеститора из иностранства, не бежимо од такве варијанте. Калцедонији смо, наиме, продали парцелу у Индустријској зони, па се тако око 12 милиона динара, колико је ова компанија платила, слило у градску касу. Инвеститор се, уз то, обавезао да подигне фабричко здање које ће се простирати на 4.500 квадратних метара, а у којем  ће прозводња бити успостављена већ наредног пролећа. У прве две године фабрика ће имати 300 радника. Провере и процене преко Националне службе за запошљавање потврдиле су да имамо потенцијалну радну снагу, која ће се наредних месеци обучавати за будући посао.

Адријано Зони каже да је с разлогом Кикинда одабрана за реализацију амбицизног привредног пројеката. Он, иначе, успешно води „Калцедонијину” сестринску компанију „Гордон” у Суботици.-

 Све је, за дивно чудо, ишло веома брзо, почев од разговора, преко пролећне промоција наше компаније, и на крају преговора са господином Марковим и његовим сарадницима и, ево сада, потписивања уговора – јасан је Зони.

Уверили смо се да је овде изузетно повољан амбијент за улагање капитала. Следи одговарајућа административна процедура, добијање грађевинске дозволе и осталих докумената, па да до краја новембра започне градња фабричке хале… 

Градоначелник Марков посебно, с аргументованим разлогом, апострофира чињеницу да реномирана италијанска фирма, у складу с пословним напретком у одређеној средини, односно ширењем обима производње и увећањем робног асортимана, упоредо увећава број запослених. Временом се, наиме, јер потребе у фабрици то налажу, радна снага дуплира, а има случајева да је касније упослење чак за 8 пута веће него у моменту отварања погона.

Максималну логистичку подршку Град Кикинда пружаКалцедонији, све у циљу да њена инвестиција у нашој средини буде реализована у предвиђеном року. Хоћемо да се што пре, и у што већем броју, наши суграђани запосле у новој фабрици. Учинићемо све да Калцедонији експресно убрзамо административну процедуру која претходи градњи – поручио је Павле Марков.

 

Први човек Кикинде каже да је актуелна локална власт, предвођена Српском напредном странком, максимално посвећена кључном задатку – занављању и развоју овдашње привреде, без чега за наш град нема свеукупног просперитета. У врло сложеним друштвено-економским околностима на ширем плану мора мукотрпнода се делује. Пре две године започето је конкретно стварање амбијента за привлачење страних инвестиција. У међувремену је изграђена Индустријска зона – услов без којег нема отпочињања разговора са потенцијалним улагачима. Прошле године реализована је прва таква инвестиција. Ради се о француском „Мекафору”, који је, као Италијани, купио парцелу на којој је изникао ливачки погон. Уз то је, у оба случаја, изостало је с наше стране давање подстицајних средства, чиме овакво гринфилд улагање додатно добија на значају.


 ЗОПАС

Италијански „Зопас” је трећи инострани инвеститор који је, с тенденцијом раста производње, пре нешто више од годину дана покренуо бизнис у Кикинди. Управо је окончана прва „Зопасова” развојна фаза у нашој средини. Марков најављује скори почетак друге такве фазе.


НЕГОВАЊЕ ИМИЏА

Кикинда, све у свему, коначно, после дугогодишњег поста, прераста у све примамљивије место за страна улагања. Такав имиџ, који непрекидно мора да се негује, најконкретније се потврђује доласком моћне „Калцедоније”. Марков најављује да ће још један велики инвеститор стићи у постојећу Индустријску зону. Тако ће се на тој локацији заокружити фабрички комплекс, па ће уследити отварање нове зоне. Тренутно се неколико фирми из других земаља интересује за покретање бизниса у нашем граду. Градоначелник, с тим у вези, сматра да се у довођењу инвеститора не сме брзељати, нити их по сваку цену гомилати. Неопходно је сваку потенцијалну инвестицију озбиљно, до у детаље, проучити, па, ако су поуздане, једну по једну ваљано реализовати, односно максимално смањити ризик од евентуалног пропуста.


ЛИЧНА КАРТА

Компанија „Калцедонија”, са седиштем у Верони, основана је 1986. године. Прославили су је робни брендови доњег вешта за оба пола и све узрасте „интимисими”, „тезенс”, „калцедонија”. Послује широм света, а располаже, између осталог, с више од 3.000 продавница. Има око 35.000 запослених. На нашим просторијама је, сазнајемо од Адријана Зонија, отприлике од пре деценију. Сем у Суботици, фабрику има и у Сомбору.