ГРАДСКА УПРАВА ПОДНЕЛА ИЗВЕШТАЈ О УЧЕШЋУ НА КОНКУРСИМА У ПРОШЛОЈ И ОВОЈ ГОДИНИ

  • ЈАЧА ПОДРШКА КИКИНДСКИМ ПРОЈЕКТИМА
  • Формирањем нове власти у Покрајини, Градска управа нада се већој продорности код покрајинских фондова. Републичка министарства све чешће у улози финансијера инфраструктурне изградње у нашoј средини

 

Секретаријат за локални економски развој и промоцију објавио је документацију о конкурисаним и реализованим пројектима на којима је радила Градска управа у прошлој и овој години.

У 2015. години Управа је конкурисала за 38 пројеката, већином код покрајинских, а потом и институција Републике. Када су у питању међународни пројекти, позива за прекограничне пројекте у прошлој години није било, а позив за „CBC Hungary – Serbia” биће највероватније отворен у октобру.

Прошле године укупно, из домаћих извора, одобрено је финансирање у висини од 51.379.797 динара.

Највећу суму одобрио је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, за пројекат „Каналска мрежа у функцији одводњавања пољопривредног земљишта”- 19,8 милиона динара.

Исти Секретаријат са 7,7 милиона подржао је изградњу повезног магистралног водовода Руско Село– Нови Козарци.

Покрајински секретаријат за пољоприведу, шумарство и водопривреду са 300 хиљада динара финансирао је набавку 17 штандова за потребу манифестације „Дани лудаје”.

Набавку специјализованог возила, хладњаче од пет тона за нешкодљиво одлагање анималног отпада, финансирао је Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине са 800 хиљада динара. Возило је набављено у координацији са ЈП „Кикинда”.

Доградњу спортске хале у ОШ „Глигорије Попов” у Руском Селу, по пројекту је финансирала Управа за капитална улагања АП Војводине, са 16,9 милиона динара.

Пројекат Микрофиломовање и дигитализација записника Фонда Историјског архива Кикинда „Великокикиндски привилеговани диштрихт”, Покрајински секретаријат за привреду запошљавање и равноправност полова подржао је са милион динара.

Исти Секретаријат финансирао је субвенционисање ужина за ромску децу узраста од петог до осмог разреда са 230 хиљада динара.

Израду Плана генералне регулације радне зоне у Кикинди, подржао је Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине са милион и по динара, док је за израду Плана генералне регулације североисточног дела насеља, исти Секретаријат издвојио 1,4 милиона.

У извештају је напоменуто да је захваљујући сарадњи Секретаријата за промоцију Кикинде и Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, омогућен бесплатан наступ кикиндске привреде на Сајму у Горњој Радгони у Словенији, чиме је уштеђено око 3.500 евра.

Поменути Покрајиски секретаријат са 75 хиљада динара подржао је организовање 9. Мини сајма предузетништва у оквиру последњих „Дана лудаје”.

За опремање Пољочуварске службе, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у прошлој години издвојио је 315.480 динара.

За Пројекат Суфинансирање техничке документације „Систем за наводњавање потес Теремија”, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство одобрио је 750 хиљада динара, али је потписивање уговора изостало због одбијања Града Кикинде да учествује, због учесталих неисплаћивања средстава од АП Војводине.

Из истог разлога, али и због значајно мање одобрене суме од тражене, Град је одбио и склапање уговора по пројекту постављања система видео-надзора за неколико основних школа и раскрсницу Улицу Иве Лоле Рибара и Светосавске.

У 2016. години, до јуна месеца, Градској управи одобрено је девет пројеката од покрајинских и републичких институција укупне вредности 46.273.932 динара.

Пројекат Службена употреба језика и писама националних мањина,

за који је тражено 285.000 динара, Покрајински секретаријат за образовање,прописе, управу и националне мањине-националне заједнице подржао је са 80.000,00 динара, а средства још увек нису пребачена.

Пројекат Урбанистички планови, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине подржао је са 400 хиљада динара.

За Црпну станицу „Цара Душана”, исти Покрајински секретаријат одобрио је 8.091.576 динара и у припреми је јавна набавка.

Јавна набавка припрема се и за штандове који ће бити постављени на овогодишњим „Данима лудаје”, за који је Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду издвојио 140 хиљада динара.

Гасификација старе индустријске зоне до „Ауто-куће”, Банатске улице и Пута за пристаниште, Министарство привреде финансираће са 10.617.956 динара.

Бесплатним наступом кикиндске привреде на овгодишњем 6. Сајму туризма у Будимпешти, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова, уштеђено је око 3.500 евра. У току је реализација пројекта Каналска мрежа у функцији одводњавања пољопривредног земљишта, за који је Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду одобрио 24.444.400 динара.

Кикинди је по Конкурсу за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу под називом „Партнерством до професионалног остварења младих“, Министарство омладине и спорта Републике Србије одобрило 2,5 милиона динара.

У поступку одлучивања налази се седам међународнихних пројеката, за које се очекују одговори током овог и наредног месеца.

У оквиру прекограничне сарадње са Румунијом, за набавка опреме и реквизита за СЦ „Језеро” и опремање амбуланте спортске медицине, конкурисало се по Програму „ЦБЦ Руманиа-Србија”, за 392.058 евра. У процесу евалуације је пројекат „Чист Банат”, којим би се обезбедила набавка комуналне опреме и возила намењена заштити животне средине. Вредност овог пројекта је 397.042 евра.

Конкурисано је и за финасирање манифестације „ФЕНОК” у износу од 97.542,90 евра, као и за наставак пројекта „Заштита културног наслеђа” са Западним универзитетом из Темишвара, за који је затражено 19.083 евра. За пројекат Реаговање у ванредним ситуацијама и набавку опреме и возила за Сектор за ванредне ситуације, циљана сума је нешто више од 290 хиљада евра.

Од програма прекограничне сарадње са Румунијом, затражено је и финансирање обуке незапослених за рад у фабрикама чији су власници странци који имају фирме у Румунији, у износу од 21,9 хиљада евра.

Поново су највеће амбиције везане за пројекат око опремања Граничног прелаза Наково – Лунга, односно реконструкцију државног пута од Кикинде до границе, по којем се Градска управа нада суми од 1.380.701 евра.

У фази евалуације су и два занимљива домаћа пројекта – један је у поступку одлучивања у Министарству културе о „Граду у фокусу”, где се, уколико Кикинда понесе ову титулу, очекује близу 40 милиона динара за подршку неколико културних програма, а ускоро би требао да се зна и исход пројекта „Истражи свој бизнис” Министарства омладине и спорта, чија је планирана вредност три милиона динара.

Током лета није било значајнијих конкурса за које је Град Кикинда могао да конкурише и претпоставка је да ће их до краја године бити релативно мало, нарочито покрајинских због недостатка средстава, пошто су већином потрошена у првом делу године.


НАВИКНУТИ НА ОДБИЈАЊЕ ОД ПАЈТИЋЕВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

pajtic
Бојан Пајтић

Само током прошле године, Управа за капитална улагања АП Војводине одбила је чак 26 кикиндска пројекта.

Неке пројекте, ова институција која је у 2015. години била под директном јурисдикцијом Бојана Пајтића, тадашњег војвођанског премијера, одбијала је и по неколико пута!

На састанку представника локалне самоуправе Немањом Ђукићем и Сашом Танацковим са тадашњим директором Управе у Новом Саду, 12. новембра, обећано је да ће Кикинда добити објашњење о разлозима за сваки одбијени пројекат, што се никада није ни десило.

Пајтићевој администрацији нису били занимљиви пројекти соларних панела на СЦ „Језеро”, изградња Музеја „Тере”, вреловода у Улици Браће Татић… Одбијени су пројекти попут Пројекта појачаног одржавања општинског пута Руско Село – Нови Козарци, техничке регулације саобраћаја у Кикинди, Пројекат црпне станице у Улици Цара Душана, изградња магистралног водовода Руско Село – Нови Козарци, ревитализација старе индустријске зоне у Кикинди – грађевински радови на изградњи гасоводно дистрибутивне мреже, санација крова Народне библиотеке „Јован Поповић” и многи други, укупне очекиване вредности од 854 хиљада евра. Наши извори у локалној самоуправи изразили су надање да ће променама у Војводини и Кикинди бити отворенија врата него што је то био случај у време Пајтићевог руковођења Покрајином и упорним одбијањем кикиндских развојних пројеката, на шта су их баш навикли у последњих неколико година од кад је у Кикинди на власти Српска напредна странка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *